РПЦ предлаже алтернативу за легализацију полигамије

© Sputnik / Алексей Куденко / Уђи у базу фотографијаРПЦ
РПЦ - Sputnik Србија
Пратите нас
Проблем ванбрачних веза у савременом друштву није у вези са забраном полигамије, него са мањком неодговорности супружника и очева ванбрачне деце, саопштено је из Руске православне цркве, након што је московски муфтија предложио да се озакони многоженство.

Председник Савета муфтија Русије Равиљ Гајнутдин је недавно изјавио да је званично многоженство боље од веза са стране и предложио је да се озакони право на две земље у регионима са претежно муслиманским становништвом. Међутим, Руска православна црква није сагласна са тим ставом.

„Мени се, као хришћанину, чини и да положај љубавнице и жене као броја умањује достојанство жене. На исти начин мушкарцу умањују достојанство ванбрачне везе било какве врсте“, рекао је Вахтанг Кипшидзе, заменик председника синодалног Одељења за односе цркве са друштвом и медијима при Руској православној цркви.

Он каже да и муслимани и православци и јевреји уочавају да корен кризе у породичном животу лежи у ванбрачним везама, које веома често уништавају породичну срећу.

Кипшидзе је поручио свим традиционалним религијама да заједно јачају позиције „чврсте заједнице једног мушкарца и једне жене“, рекавши да је то заједнички циљ, чија реализација може допринети препороду и учвршћивању традиционалне вишечлане породице.

Он је предложио и да се проблем са обесправљеношћу ванбрачне деце решава јачањем правне одговорности њихових биолошких очева.

Раније је московски муфтија Иљдар Аљаутдинов рекао да би легализација полигамије широм Русије решила низ социјалних проблема, који су проузроковани бројчаном предношћу жена у односу на мушкарце.

Шеф Духовне управе муслимана Русије шеик Равиљ Гајнутдин такође је саопштио да сматра сврсисходном легализацију полигамије у муслиманским регионима Русије. Он каже да је многожентсво много боље од 40 љубавница и живота без одговорности пред њима и пред ванбрачном децом.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала