Америка пронашла радикалан начин да се „казни“ Кина

© AP Photo / Ted S. WarrenБрод са контејнерима "Кејп Кортија" у луци у Такоми, америчка држава Вашингтон
Брод са контејнерима Кејп Кортија у луци у Такоми, америчка држава Вашингтон - Sputnik Србија
Пратите нас
У администрацији председника САД Доналда Трампа су почеле дискусије о начину ограничавања америчке инвестиције у Кину, пише „Блумберг“, позивајући се на неименоване изворе који су упознати са током разговора.

Консултације се воде уочи још једне у низу рунде разговора на високом нивоу између две највеће економије на планети, која треба да се одржи почетком октобра.

Последњих година Кина укида ограничења на стране инвестиције, како не би дозволила да се смањи њихов удео у економији земље. Компанија „Тесла“ је добила право да изгради фабрику за производњу аутомобила у Шангају, која ће бити у потпуности у њеном власништву, а не у заједничком партнерству са кинеским партнерима, што је било обавезно раније.

Американци су једни од главних инвеститора у Кини, и ако САД добију могућност да ограниче проток капитала, то ће бити додатни притисак у трговинском рату.

Трамп је 25. септембра објавио да САД и Кина могу закључити нови споразум и прекинути трговински рат раније него што се мислило. Дан пре те изјаве он је критиковао Кину на Генералној скупштини УН и позвао је на радикалне реформе Светске трговинске организације, како не би дозволио Кини да добије неправедну корист.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала