Јапан сарађује са Русијом у свемиру

© AFP 2023 / Kazuhiro NogiБригада копнене војске снага самоодбране Јапана за време војних вежби, Јапан
Бригада копнене војске снага самоодбране Јапана за време војних вежби, Јапан  - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Приоритетни правци у којима Јапан намерава да ојачава своју одбрамбену способност биће свемир, сајбер-простор и заштита од електромагнетног зрачења, наводи се у Белој књизи одбране за 2019. годину.

„Одлучено је да се ради на стварању система за праћење стања у свемиру, јачању способности онеспособљавања непријатељских система за управљање и комуникацију, стварањем нове специјалне јединице за свемир, обучавањем кадрова“, наводи се у документу, који је у петак представљен Влади.

У Белој књизи је указано да Кина и Русија могу да сарађују на јачању својих капацитета када је реч о спречавању САД и њихових савезника да користе свемир.

Такође се истиче потреба за стварањем система за упозоравање на сајбер-напад, као и система командовања и комуникације снага самоодбране и њихових мрежа, као и минимизирање штете у случају таквих напада.

Циљеви Јапана су, између осталог, темељно јачање сајбер-одбране и спречавање противника да искористи сајбер-простор за напад и обучавање кадрова са посебним техничким знањем.

Поред тога, у тексту се примећује да је обезбеђивање употребе електромагнетних таласа потребно за рад радара и за комуникацију. Истакнуто је да кључне земље сматрају да су електромагнетни напади начин за наношење штете непријатељским уређајима и стварање сметњи војној команди. С тим у вези повећавају своје способности и у том правцу, наводи се у Белој књизи.

Нарочито се указује на све већу улогу електронског оружја Русије и Кине.

Бела књига најављује да је планирано формирање специјалне космичке јединице до 2022. године, као и реформисање постојећих кадрова за сајбер-безбедност у једну јединицу за сајбер-одбрану до 2023. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала