Нова прљава игра да се Хрвати окрену против Срба у Босни

© Tanjug / Зоран ЖестићБакир Изетбеговић у Мостару 6. фебруара 2018.
Бакир Изетбеговић у Мостару 6. фебруара 2018. - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Жељко Комшић, актуелни представник Хрвата у БиХ, изостављен је из разговора који је председник бошњачке Странке демократске акције (СДА) Бакир Изетбеговић обавио у петак са хрватским опозиционим лидером Драганом Човићем, председником ХДЗ у Босни и Херцеговини. Тема разговора била је — како решити институционалну кризу у БиХ.

Да ли Изетбеговић жели да преко Човића „придобије“ Хрвате у БиХ за своје ставове, и може ли да успе у томе?

Политиколог Стевица Деђански за Спутњик каже да је јасно као дан шта Изетбеговић жели, јер је схватио да Комшића нико не види као представника Хрвата.

Бакирова грешка

„Већ смо више пута констатовали да је Комшић хрватски представник муслиманског народа у БиХ. То је више пута и сам показао, а то се знало и пре избора. Испоставило се да је игра на карту Комшића, очигледно, била погрешан избор, јер муслиманима, односно Изетбеговићу, није донела очекиване резултате. Изетбеговић је схватио да губи све битке и на унутрашњем и на спољашњем плану са Комшићем, и зато је овај састанак са Човићем показатељ да је тога постао свестан“, објашњава наш саговорник.

Он напомиње и да је први показатељ да је Комшић сувишан било и потписивање споразума за излазак из кризе БиХ 5. августа, који су потписале партије СДА, ХДЗ и Додиков СНСД.

С обзиром да Изетбеговић упорно жели да се усвоји годишњи план за приступању НАТО (АНАП), а да за то нема потребну већину са садашњом поставом, врло је могуће да покушава да гласове за то придобије и од хрватске опозиције у БиХ, која је, ипак, у блиским односима са Загребом.

Непристојна понуда

„Оно чему ми сви треба да се надамо, ради мира у региону и у БиХ, је да хрватски фактор, то јест Човић, неће поверовати муслиманским представницима, докле год је њихов представник Изетбеговић. Ако би се он променио, или ако дође неко други на његово место, онда не би било тешко да и са Србима нађу заједнички језик“, верује Деђански.

Наша саговорник је уверен да иза овог сусрета стоји нека „подла превара Изетбеговића“, како би се хрватски фактор у БиХ окренуо ка Бошњацима, а против Срба.

„Теши ме да Хрвати знају како су изиграни од стране СДА и да ипак неће подлећи његовим марифетлуцима, јер и са Изетбеговићем лично имају лоше искуство“, каже Деђански.

Човић је, након састанка са делегацијом СДА у Сарајеву, истакао да ће бити потребно пронаћи трећег партнера за разговоре, како би се пронашло решење за излазак из кризе у којој се тренутно налази Босна и Херцеговина.

На крају је закључио да је један од резултата састанка са делегацијом ХДЗ-а и то што ће се проблеми решавати на дневној бази, напомињући да ту не треба правити нове проблеме у вези са већим питањима, као што је НАТО питање.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала