Помпео стиже на Балкан — у борбу против руског утицаја

© REUTERS / Yuri GripasДржавни секретар Мајк Помпео
Државни секретар Мајк Помпео  - Sputnik Србија
Пратите нас
Државни секретар САД Мајк Помпео ће почетком октобра кренути у европску турнеју, саопштили су у Стејт департменту.

Помпео своју турнеју почиње у Италији 1. oктобра. Он ће тамо разговaрати са председником Серђом Матарелом, премијером Ђузепеом Контијем и шефом дипломатије Луиђијем ди Мајом. Државни секретар ће посетити регион Абруци, одакле су његови преци.

Наредног дана, 2. oктобра, он ће одржати говор у Ватикану, на симпозијуму који организују заједно САД и један број верских организација. Он ће имати и приватну аудијенцију код папе Фрање.

Помпео ће затим кренути у Црну Гору, где ће разговарати са председником Милом Ђукановићем и премијером Душком Марковићем, као и са министром спољних послова Срђаном Дармановићем.

Из Црне Горе ће државни секретар отићи у Северну Македонију, где ће разговарати са председником Стевом Пендаровским и премијером Зораном Зајевим. Након тога, он ће отићи у Атину и разговарати са премијером Грчке Кирјакосом Мицотакисом, шефом дипломатије Никосом Дендиасом и министром одбране Николаосом Панајотопулосом.

Према речима високог званичника из Стејт департмента, чији стенограм брифинга је објавио тај ресор, Помпео ће током турнеје покушати да се супротстави руском утицају у овом региону.

„Видели смо знаке злонамерног утицаја Русије у тим државама“, рекао је високо позиционирани чиновник Стејт департмента.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала