Софија расписала тендер — Бугари меркају и српски војни авион (видео)

© Министарство одбранеЈедан од 14 авиона „ласта“
Један од 14 авиона „ласта“ - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарство одбране Бугарске покренуло је 9. септембра поступак јавне набавке четири лака елисна школско-тренажна авиона за потребе бугарског Ратног ваздухопловства, пренео је 13. септембра бугарски ваздухопловни портал „Аеропрес“.

Уговор који је процењен на око 1,4 милиона долара без ПДВ-а укључује испоруку до четири авиона, ваздухопловну опрему, комплетан сет алата и опреме за земаљско опслуживање авиона, контролно-мерну опрему, техничку и оперативну документацију, као и обуку до четири пилота инструктора и до 10 припадника ваздухопловно-техничке службе. Рок за подношење понуда је 16. октобар, а цео уговор мора да се испуни у року од 24 месеца од његовог потписивања, пише портал „Танго сикс“.

© Јово Мамула/Министарство одбранеШколски авион Ласта
Софија расписала тендер — Бугари меркају и српски војни авион (видео) - Sputnik Србија
Школски авион Ласта

Како даље наводи „Аеропрес“, технички захтеви за авион подразумевају да се може користити за почетну дневну и ноћну обуку (ВФР), као и за обуку за инструментално летење (ИФР), да мора бити у стању да испуни основне елементе сложеног пилотирања и да припада категорији акробатског авиона, који задовољава ЕАСА стандарде ЦС-23 и ФАР23 или њихове еквиваленте. Авион мора бити елисни, може бити са увлачећим или неувлачећим стајним трапом, може бити израђен од метала или композитних материјала, мора имати масу до 1500 килограма, највећу максималну брзину не мању од 230 километара на час, да има експлоатационо оптерећење од +6/-3 Г, да буде опремљен са такозваним „стакленим кокпитом“ и да има навигационе системе ВОР/ИЛС/ДМЕ и транспондер Мод С.

Интересантно је да је аутор текста на бугарском порталу, у набрајању могућих кандидата, споменуо и српски школски авион Утва Ласта-95, кога, како је навео, користи Ратно ваздухопловство Србије и Ирака, и који испуњава захтеве. Претходно је наведено и да ваздухоплов не мора бити произведен у држави која је чланица НАТО и ЕУ, па је стога списак потенцијалних учесника на тендеру веома широк.

Од других авиона који се не производе у НАТО или ЕУ државама споменут је пакистански МФИ-17 „Мушак“ (Mushshak), који је врло популаран у исламским земљама, а који је заснован на шведском авиону СААБ „Супортер“ (Supporter). Од других авиона чије карактеристике такође одговарају задатим захтевима ту су италијански „Леонардо“ СФ-260, чешки „Злин“ З-242 и немачки „Гроб“ Г 120А, а сви ови авиони су популарно и широко употребљавано средство за обуку. Занимљиво да је теоретски могуће учешће и авиона ФЦ-4 (М540-Алдо), кога је конструисао бугарски ваздухопловни инжењер Александар Мариносјан.

„Аеропрес“ подсећа да је идеја за набавку лаких школско-тренажних авиона за Ратно ваздухопловство Бугарске доста стара и у ваздухопловним снагама постоји још од времена када је командант РВ био генерал Константин Попов (период од 2011. до 2014. године). Овакви авиони, који имају много ниже трошкове коришћења од ПЦ-9М, намењени су за почетну обуку и, према подацима до којих су дошли у бугарским војно-ваздухопловним снагама, то ће смањити трошкове и до 10 пута, због мале потрошње горива и потрошног материјала, као и због једноставне и јефтине техничке подршке.

У РВ Бугарске су исказали потребу за 1200 часова налета годишње, како би се у потпуности покрила почетна обука младог летачког састава и одржавање тренаже пилота-инструктора. Такви авиони омогућиће увођење јединствене методологије за одабир и почетну обуку кадета, који ће се затим, у складу са способностима показаним у тој фази обуке, профилисати за пилоте борбених и транспортних авиона, као и и хеликоптера, што је у складу са савременом праксом летачке обуке у већини НАТО земаља.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала