Асанжов отац: Џулијан трпи тортуру у затвору

Пратите нас
Оснивач Викиликса Џулијан Асанж је подвргнут свим врстама тортуре у затвору Белмарш у Лондону, где чека саслушање на ком ће се одлучивати о његовом изручењу Сједињеним Америчким Државама, изјавио је његов отац, Џон Шиптон.

Он упозорава да Асанж у затвору пати и психички и физички.

Шиптон, који ће у име свог сина примити награду групе за заштиту узбуњивача, каже да је необично то што је оснивач „Викиликса“ у једном од најзлогласнијих затвора, упркос позивима Уједињених нација да буде пуштен на слободу.

Он оцењује да су једини који у овом случају крше закон британска влада и Краљевско тужилаштво, преноси Танјуг позивајући се на „Индипендент“.

„Последњи пут сам посетио Џулијана у августу. Био је помало уздрман и патио је од анксиозности. Доста је изгубио на тежини. Интензитет његове терапије је порастао током прошле године. То је веома узнемирујуће“, каже Асанжов отац и истиче да је он подвргнут свим врстама тортуре.

Организације за људска права изразиле су забринутост због дужине времена које Асанж проводи затворен, укључујући време које је провео у амбасади Еквадора у Лондону.

Нилс Мелцер, специјални известилац УН за тортуру осудио је у мају затварање Асанжа, као и његово „намерно, концентрисано и трајно злостављање“.

Асанж, који је у затвору заједно са неким од највећих британских криминалаца, суочава се са казном затвора од 175 година, према оптужници Вашингтона.

Он се у САД терети по 18 тачака оптужнице, укључујући шпијунажу.

Већина навода из оптужнице односи се на рад „Викиликса“, сајта на ком су објављена тајна документа и депеше, укључујући више од милион порука које је открила обавештајна аналитичарка Челси Менинг.

Рочиште пред судом у Лондону на ком ће бити одлучено о његовом изручењу заказано је за фебруар.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала