Порука из Аустрије: Руси морају да одиграју своју улогу на Косову

© Tanjug / Тања ВаличВолфганг Петрич
Волфганг Петрич - Sputnik Србија
Пратите нас
Аустријски дипломата и некадашњи изасланик Европске уније за Косово Волфганг Петрич изјавио је да ЕУ треба да има одлучујућу улогу у дијалогу Београда и Приштине, али да у њега треба укључити и САД и Русију.

„Као дипломата више волим да сви који имају интерес у региону буду део дијалога, и САД и Русија, али желим да нагласим да ЕУ ту мора да буде главна“, рекао је Петрич за „Косово онлајн“.

Он додаје да ће ускоро ступити на дужност нова Европска комисија и сматра да ће доћи до убрзања преговора око Косова, као и да ће то бити веома битно питања за ЕК.

Према његовом мишљењу, све се одвија превише споро.

„Не верујем да је брзо решење било могуће сада наћи у Њујорку. И уопште сам скептичан према било ком америчком решењу, јер ми смо у Европи, и ми Европљани, и на Косову и у Србији, морамо заједно да нађемо добро решење. САД је важна, суперсила, али Европа је та која мора да води тај дијалог“, истиче Петрич.

Коментаришући новог руског амбасадора Боцан-Харченка и став Москве према косовском питању, он наводи да су Руси били историјска сила на Балкану, поготово када је у питању православни свет.

„Лично мислим да Руси морају да одиграју своју улогу, јер ако их искључите, како би неки у Европи волели, Руси неће бити конструктивни и квариће било какав договор“, каже аустријски дипломата.

Руси, према његовом мишљењу, морају бити умешани као током ратова у Југославији када је Москва била део балканске контакт групе.

Петрич коментарише и изјаву Себастијана Курца да се Беч не би противио договору између Београда и Приштине који би подразумевао и корекцију границе, оцењујући да је дата да би се утврдила позиција Аустрије и она је на линији онога шта је висока представница Федерика Могерини заговарала претходне две године.

На питање како коментарише то што је позиција Аустрије у супротности у односу на Немачку према питању корекција граница, он за „Косово онлајн“ наводи да су другачија мишљења нормална.

„И Меркелова је одлучила да не подржи такво могуће решење у овом тренутку, али преговори нису ни почели према том питању. Моја позиција је одувек била да, ако постоји могућност за мирни компромис, зашто не дозволити лидерима Приштине и Београда да разговарају о томе у више детаља“, каже Петрич.

Он додаје да је то веома комплексно питање и да морате, наравно, да имате подршку народа који би били обухваћени том одлуком и да морате да известите људе шта би то значило и да онда донесете одлуку.

„Желим да истакнем да је веома битно да се све уради транспарентно и демократски, и онда ћемо видети. Ако почнете преговоре и не знате какав ће исход бити, рећи не било ком предлогу који долази од лидера у региону, према мом мишљењу није добар дипломатски потез. Цео регион је на путу ка чланству у ЕУ, и као ЕУ морамо да слушамо и анализирамо све“, сматра Петрич.

Коментаришући изјаву чешког председника Земана да постоји могућност да Праг повуче признање независности Косова, он наводи да има специфично мишљење о председнику Чешке.

„Причао је многе ствари, али он није тај који одлучује. Наравно да је јасна индикација да су политичари у ЕУ постали нестрпљиви јер траје толико дуго да се заврши дијалог. Ово је и критика ЕУ и Федерике Могерини, која је у протеклих пет година била главни медијатор у тим разговорима, и пре тога њених претходника“, каже Петрич.

Он додаје да мора да се дође до компромисног решења, мирног решења, као и да грађани на обе стране морају да буду укључени и да се сагласе с тим, јер је то демократски процес.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала