Бугарска: Северна Македонија неће у ЕУ, ако настави да прекраја историју

© AP Photo / Boris Grdanoski / Табла Северне Македоније
Табла Северне Македоније - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Бугарска подржава улазак Северне Македоније у ЕУ, али до тога не може доћи ако Скопље буде прекрајало историју, рекао је премијер Бугарске Бојко Борисов, након састанка посвећеног резултатима рада заједничке комисије о образовним и историјским питањима.

Према речима премијера, Бугари немају ближи народ од Македонаца, а Северна Македонија мора да прекине са тим „убилачким ратом“ због историје.

„Нека престану да се играју са историјом и прошлошћу и нека се концентришу на будућност, како бисмо били заједно у ЕУ. Међутим, морају схватити да све зависи од њих. То се не може десити на нашу штету и то тако што ће прекрајати историју“, истакао је Борисов, а преноси лист „Топ новини“.

Такође је додао да, ако Бугарска блокира приступање Северне Македоније у ЕУ, то ће створити преседан.

„То би било део историје, јер их је свих 27 земаља подржало, а Бугарска би их блокирала“, указао је премијер.

Премијер је такође нагласио да ће се дан пре састанка у Бриселу поново одржати заседање заједничке комисије и рекао је да се нада да ће стране успети да се договоре.

„Ако не успемо, чекаћемо њихове реакције. Будућност Северне Македоније је у Европској унији и они не смеју да пропусте ту прилику“, истакао је Борисов, рекавши да се нада да ће се Албанија придружити Северној Македонији током преговарачког процеса поводом прикључивања ЕУ.

Цвијић заслужан за идеју о македонској нацији

Према писању бугарских медија, председник Бугарске Румен Радев, премијер Бојко Борисов, чланови владе и парламента данас разматрају питање ступања Северне Македоније у ЕУ.

Међутим, министар одбране и лидер националистичког Бугарског народног покрета Красимир Каракачанов поново се категорички успротивио чланству суседне земље у ЕУ. Према његовим речима, Северна Македонија ће моћи да се прикључи ЕУ тек када престане да се бави фалсификовањем историјских чињеница.

„Ако желе да створе свој идентитет, нека буду тако љубазни и кажу истину“, истакао је Каракачанов, преноси „Нова“.

Министар је изјавио да се идеја о македонској нацији појавила захваљујући српском географу Јовану Цвијићу крајем 19. века, док је еволуирала у СССР.

„Али тај господин (Цвијић) је објаснио зашто он жели македонску нацију — зато што хоће да одвоји Бугаре у Македонији од осталих Бугара, како би их приближио Србима. Другу фазу формирања те македонске нације осмислили су у Москви, у Коминтерни, наметнула ју је Комунистичка партија Југославије“, објаснио је Каракачанов.

Он се поново дотакао порекла револуционара Гоце Делчева, истакавши да је летос македонским колегама „дао до знања“ да неће успети да се прикључе ЕУ ако буду чекали повољан развој догађаја.

© Wikipedia / Antidiskriminator Споменик Гоцеу Делчеву у Скопљу
Бугарска: Северна Македонија неће у ЕУ, ако настави да прекраја историју - Sputnik Србија
Споменик Гоцеу Делчеву у Скопљу

Према речима Каракачанова, на састанку у Бриселу у октобру Бугарска би требало да иступи против ступања Северне Македоније у ЕУ.

„Мислим да је то једина исправна одлука. У вези са предстојећим састанком, који ће бити одржан 17. октобра у Бриселу, ми сматрамо да Македонија није довољно учинила у оквиру споразума (о пријатељству, добросуседству и сарадњи са Бугарском), ни када је реч о расветљавању историјских питања. Стога, у овој фази не би требало покретати питање њеног ступања у ЕУ, одређивање датума и почетка процедуре за чланство“, рекао је министар.

„Уколико Бугарска подржи приступање Северне Македоније у ЕУ током заседања у Савету министара, његова странка Бугарски народни покрет напустиће састав Парламента“, запретио је Каракачанов.

Нерешена историјска питања

Подсетимо да је након потписивања споразума о пријатељству, добросуседству и сарадњи између Бугарске и Северне Македоније пре две године почела са радом заједничка комисија за образовна питања, чији је задатак да расветли моменте из заједничке историје Бугара и Македонаца.

Стране су успеле да се договоре о заједничком празновању цара Самуила, браће Ћирила и Методија и њихових ученика Климента и Наума, као и о томе како ће се информације о тим личностима представљати у школским уџбеницима у Бугарској и Северној Македонији.

Међу нерешеним споровима је и питање порекла револуционара Гоце Делчева, јер бугарска страна сматра да је он Бугарин, док Македонци инсистирају на томе да је Делчев македонске националности.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала