Ширак испраћен уз војне почасти, церемонији присуствовали светски државници и хиљаде људи (видео)

© AP Photo / Francois MoriСахрана Жака Ширака
Сахрана Жака Ширака - Sputnik Србија
Пратите нас
Погребна церемонија за бившег француског председника Жака Ширака одржана је у Паризу у цркви Сен Сулпис, а на самом почетку церемоније одата му је војна почаст уз плотуне и извођење националне химне.

Шираков ковчег, прекривен националном заставом, након тога је пребачен у центар гробља, преноси АП.

Макрон, који је присуствовао црквеној церемонији, није држао говор, а међу присутнима су били бројни француски политичари, бивши председници Никола Саркози и Франсоа Оланд, као и страни државници, међу којима су руски председник Владимир Путин, бивши амерички председник Бил Клинтон, бивши немачки канцелар Герхард Шредер, јордански краљ Абдулах Други, преноси АП.

Приватна сахрана Ширака одржаће се на гробљу у Монпарнасу, а он ће бити сахрањен поред ћерке Лоранс, која је преминула 2016. године.

Церемонији испраћаја је присуствовало и хиљаде Парижана који су се окупили око цркве неколико сати пре доласка страних делегација, како би одали почаст некадашњем политичару.

Црквену церемонију предводио је надбискуп Мишел Опети, који је на почетку изјавио саучешће Шираковој удовици Бернандети Ширак, која церемонији није присуствовала из здравствених разлога.

Иначе, у Француској је данас због Ширакове смрти проглашен Дан жалости.

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин после слетања његовог авиона у Париз
Ширак испраћен уз војне почасти, церемонији присуствовали светски државници и хиљаде људи (видео) - Sputnik Србија
Владимир Путин после слетања његовог авиона у Париз

Ширак је умро у Паризу 26. септембра у 86. години.

Ширак је био председник Француске у два мандата, од 1995. до 2002. године и од 2002. до 2007. године, а претходно је био премијер и градоначелник Париза.

Велики број Француза је поштовао Ширака јер је обезбедио земљи улогу глобалног „играча“ и зато што се противио инвазији на Ирак 2003. године, а оптужбе за финансијске малверзације 2011. године нису много нарушиле његов углед, оцењује Ројтерс.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала