У Атини потписано: Грчки ловци ће чувати македонско небо

© AP Photo / Chiang Ying-yingФ-16
Ф-16 - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарства одбране Северне Македоније и Грчке данас су у Атини потписала технички аранжман, на основу кога ће грчке Ваздухопловне снаге спроводити „Ер полисинг“ и чувати македонско небо, преноси портал „Плусинфо“.

Аранжман који су потписали начелник Генералштаба Северне Македоније генерал Васко Гјурчиновски и начелник одбране Грчке генерал Христос Кристодулу представља озваничење мисије „Ер полисинг“, која ће бити реализована у координацији са НАТО, саопштавају из македонског Министарства одбране.

Потписани аранжман произлази из новог Споразума за сарадњу у области одбране између Скопља и Атине, који је потписан од стране македонске министарке одбране Радмиле Шекеринске и бившег министра одбране Грчке Евангелоса Апостолакиса током званичне посете бившег премијера Грчке Алексиса Ципраса Северној Македонији.

У мају ове године грчки ловци Ф-16 реализовали су два прелета у ваздушном простору Северне Македоније, као прве пробне прелее за потребе НАТО мисије „Ер полисинг“, у циљу провера комуникација и радарске покривености македонског неба.

Македонски медији наводе да мисија „Ер полисинг“ представља ексклузивну добит, која важи само у државама-чланицама НАТО и укључује коришћење система за праћење ваздушног простора и управљање системом команде и контроле ваздухопловних снага са снагама и средствима за противваздушну одбрану, укључујући и борбене авионе. Циљ је заштита интегритета ваздушног простора земаља чланица НАТО, пренео је Танјуг.

Црна Гора је током приступања у НАТО такође потписала технички споразум за „Ер полисинг“ са Грчком и Италијом.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала