Утврђено у којем граду живе најинтелигентнији људи у Србији

CC0 / пиксабеј / Висок коефицијент није предуслов за успех у животу, али уопште није лоше када је висок
Висок коефицијент није предуслов за успех у животу, али уопште није лоше када је висок - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Коефицијент интелигенције представља количник способности кандидата приказаних на тесту и животне доби. Просечне особе имају ај-кју између 90 и 110. Надаренима се сматрају они чији се ај-кју налази између 120 и 140 по Кателовој скали. Сви резултати преко 140 представљају изузетно интелигентне особе.

Према тестирању интелигенције које ради удружење Менса Србије „најинтелигентнији град“ у Србији је Панчево.

Горан Томин, председник Комисије за тестирање Менсе Србије, објашњава за портал „Еспресо“ шта је критеријум за чланство у Менси.

„Треба нагласити да ај-кју 148 или већи, што је критеријум за чланство у Менси, по дефиницији може да оствари два одсто опште популације, тако да је циљ Менсе да на својим тестирањима издвоји те појединце. Због тога је тешко рећи који град је најинтелигентнији. Међутим, град Панчево има највећу излазност на нашим тестирањима, с обзиром на број становника. Иако доста мањи, Панчево на тестирањима има више кандидата него Нови Сад. Самим тим је и број оних који на тесту остваре услов за чланство висок“, каже он.

Томин истиче да нема правила која популација спада у најинтелигентније.

„У једном интервјуу смо рекли да се међу најинтелигентнијим појединцима налазе како високо образовани људи тако и они без школе. Правила нема. Тест који ми задајемо мери интелигенцију до ај-кју 156, по Кателовој скали, што постиже један одсто људи. Таквих чланова имамо много и ми никада не можемо рећи ко је од њих најинтелигентнији, управо зато што сви они пребаце горњи праг осетљивости теста“, објашњава Томин. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала