00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ОРБИТА КУЛТУРЕ
10:00
120 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
16:30
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
21:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
07:00
30 мин
ОРБИТА КУЛТУРЕ
16:00
120 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
Неко лаже: Трамп или Зеленски
21:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери

За рубрику „веровали или не“: Чеп шампањца лети брзином авиона Ф-16

CC0 / пиксабеј / Шампањац
Шампањац - Sputnik Србија
Пратите нас
Мехурићи излазе из флаше шампањца брзином којом се издувни гасови избацују из ловца Ф-16, а физика је у основи иста.

Француски научници који су проучавали физику шумећег алкохола, дошли су до једног необичног и занимљивог закључка. Мехурићи који излазе из отворене боце шампањца, чине то брзинама које се могу видети при кретању авиона, пише „Популар механикс“.

То су идентификовали уз помоћ брзих камера снимајући боце шампањца сачуване на разним температурама, како би анализирали шта се догађа након вађења чепова.

У милисекундама након отварања боце мехурићи се из ње ослобађју тако брзо да формирају замрзавајући ударни талас назван Махов диск, сличан трагу који се ствара приликом кретања авиона и ракета, наводи се у истраживању објављеном у часопису „Сајенс адванс“.

„Наш циљ је био да утврдимо шта се догађа током снажне декомпресије гасова одмах након искакања плутеног чепа, а феноменолошка повезаност са аероинжењерством право је изненађење“, каже физичар Жерард Лижер-Белер са Универзитета „Ремс“.

Колико се брзо ови гасови ослобађају? Лижер-Белер каже да мехурићи из боце могу достићи брзину до Мах 2, двоструко већу брзину звука. Ти надзвучни гасови се покрећу екстремним променама притиска у боци, преноси хрватски „Експрес“.

Током ферментације се отопљени мехурићи гасова угљен-диоксида формирају у течности. Ти отопљени мехурићи се задржавају у течности под притиском угљен-диоксида у боци шампањца. Кад чеп искочи, сав тај гас се ослобађа.

Количина притиска у боци зависи од температуре на којој се боца држи. Лижер-Белер и његов тим су открили да ако се боца шампањца чува на 20 степени Целзијуса, притисак у њему расте до 7,5 бара. Ако боца досегне температуру од отприлике 30 Целзијуса, притисак у боци може порасти на 10,2 бара.

Кад се пусти притисак, температура угљен-диоксида избаченог из боце (и водене паре у близини) пада, а гасови се кондензују у маглу. То се догађа због појаве која се назива адијабатско хлађење. Како се волумен гасова повећава, његова температура опада.

Лижер-Белер каже да је главни изазов био снимање снимака отварања шампањца и изласка чепа. Он и његов тим често користе снимке велике брзине за проучавање физике свакодневних предмета, а претходно су објавили рад који проучава физику пуцања мехурића шампањца.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала