Црна Гора купује америчка оклопна возила

© AP Photo / Danny JohnstonОклопна возила ЈЛТВ америчке фирме Ошкош
Оклопна возила ЈЛТВ америчке фирме Ошкош - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарство одбране Црне Горе одлучило је да купи лака оклопна возила ЈЛТВ америчке фирме „Ошкош“, а одлука је незванично потврђена изјавом црногорског министра одбране Предрага Бошковића да су се Црна Гора и Словенија определиле за набавку хеликоптера и оклопних возила од истих компанија.

Како наводи портал „Балканска безбедносна мрежа“, Бошковић је то рекао након сусрета са словеначким колегом Карлом Ерјавецом у Подгорици, а Словенци су први страни наручилац возила ЈЛТВ.

Та возила се у САД сматрају наследником чувеног „Хамвија“ и од ове године их користи америчка војска, а Црна Гора би тако постала други страни корисник.

„Црна Гора је ове године планирала да изабере лако оклопно патролно возило погодно за употребу у међународним операцијама за превоз до пет потпуно опремљених војника, са високом проходношћу и наоружањем за ватрену подршку. Ново возило треба да до 2024. године омогући маневар, ватрену моћ, заштиту и буде опремљено борбеним системима, информационо-комуникационим и уређајима за навигацију“, додаје портал.

Подсетимо, у плану развоја црногорске одбране за период од 2019. до 2028. наведено је да је опремање две декларисане пешадијске чете са лаким оклопним патролним возилима приоритет највишег нивоа, а циљ је да се достигне потребни ниво интероперабилности за учешће у НАТО операцијама.

У буџету Црне Горе за 2019. годину одобрено је да се узме кредит за набавку лаког оклопног патролног возила у висини до 30 милиона евра, али није наведена тачна количина возила која ће бити набављена јер ће то зависити не само од основне цене возила него и од наоружања.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала