Лидери Евроазијског економског савеза одобрили концепт заједничког финансијског тржишта

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаЛидери Евроазијског економског савеза на самиту у Јеревану
Лидери Евроазијског економског савеза на самиту у Јеревану - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да су лидери земаља Евроазијског економског савеза (ЕАЕУ) на састанку Врховног Евроазијског економског савета одобрили концепт заједничког финансијског тржишта.

„Данас смо одобрили концепт формирања заједничког финансијског тржишта ЕАЕУ, положивши темеље за обезбеђивање слободног кретања капитала и услуга“, рекао је Лукашенко током састанка.

Он је нагласио да је заложена основа за осигурање слободног кретања капитала.

Белоруски председник је додао да организацију таквог тржишта треба да прати дигитализација која ће омогућити развој финансијских технологија и учинити доступнијима финансијске услуге.

Руски председник Владимир Путин је саопштио на седници Савета да Евроазијски економски савез шири своју географију сарадње и води преговоре са 13 држава. Он је саопштио да ће ускоро ступити на снагу споразум о формирању Јединственог енергетског тржишта заједнице.

Сингапур је потписао данас споразум о зони слободне трговине са ЕАЕУ.

Рад на документу је почео 2016. године: државе евроазијске „петорке“ су се обавезале да до 2025. године формирају заједничко финансијско тржиште у банкарској и осигуравајућој сфери. Према споразуму Савеза, то треба да буде део глобалног процеса интеграције.

Раније је саопштено да концепција одређује правне механизме, кључне смерове инфраструктуре, као и инструменте развоја заједничког финансијског тржишта.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала