Обележено 95 година Радио Београда (фото)

Пратите нас
Свечаном академијом уприличеном у згради Српске академије наука и уметности (САНУ) обележено је 95 година Радио Београда.

Прослава јубилеја институције од националног значаја окупила је огроман број јавних личности и посленика, највише из света културе, уметности.

Академија је отворена филмом, који је на симболичан начин подсетио на почетке Радио Београда, на тренутке из његове историје и на људе који су га промовисали широм планете.

Истакнуто је да је у питању најстарији електронски медиј на Балкану, који је са програмом почео 1924. године, а да је пет година касније почело редовно емитовање радијског програма.

„Радио Београд је храм културе, информисања и неговања српског језика“, рекао је директор Радио Београда Милан Недић.

Недић се посебно захвалио академицима и председнику САНУ Владимиру Костићу на томе што су омогућили да се прослава одржи у згради Академије.

„Радио Београд и данас је активан, брз, динамичан и кредибилан медиј. Израстао је у изузетно значајну медијску кућу, са незаменљивом улогом у оквиру јавног медијског сервиса Србије. Радио Београд промовише знање, образовање, науку, солидарност, хуманост, негује говорну и културу дијалога и залаже се за пристојност и примерено васпитање“, истакао је Недић.

Председник САНУ Владимир Костић је рекао, објашњавајући значај Радио Београда, али и радија уопште — „да кад хоће некога пажљиво да чује, зажмури, да би разумео до краја шта је хтео да каже“.

„Као да је бољи свет и бољи живот долазио кроз транзисторе и мале радио-пријемнике, које је имала свака кућа. Тај бољи живот је и опомена, да и ви, као и ова академија, морате стално да играте између нечега што може да буде заваравање, али, са друге стране, и ипак нада да је овде и сада могућ бољи живот“, истакао је Костић, честитајући јубилеј.

Признање „Златни микрофон“ за дугогодишњи рад, стваралаштво, допринос квалитету и слушаности програма добили су Зорана Бокан, Драгана Ковачевић, Ивана Весић, Зоран Марић, а посебно признање додељено је песнику Љубивоју Ршумовићу, пренео је Танјуг.

У културно-уметничком програму ансамбл Радио Београда, хор РТС-а, извео је 5. руковет Стевана Стојановића Мокрањца, док су деца изведбом подсетила на драмску секцију Радио Београда.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала