Од почетка године 106 полицајаца у Србији осумњичено за корупцију

© Sputnik / Ивана АнтићМУП Србије
МУП Србије - Sputnik Србија
Пратите нас
Сектор унутрашње контроле МУП-а Србије од почетка ове године поднео је кривичне пријаве против 106 полицијских службеника и других запослених у МУП-у, који се сумњиче да су починили 186 коруптивних кривичних дела.

Међу осумњиченима је највише припадника саобраћајне полиције, затим полиције опште надлежности и граничне полиције, а од укупног броја 19 су руководиоци, саопштила је државна секретарка Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић, отварајући конференцију поводом почетка твининг пројекта „Јачање капацитета унутрашње контроле за борбу против корупције у Министарству унутрашњих послова“.

Осумњичени се терете за 111 кривичних дела злоупотреба службеног положаја, 66 примање мита и девет дела трговина утицајем.

Поповић Ивковићева је том приликом поручила да је МУП одлучан у борби против корупције у сопственим редовима јер, како је навела, сваки појединачни случај који изврши неки полицијски службеник, нарушава поверење грађана у полицију.

„До сада смо учинили много на унапређењу одговорности запослених и јачању улоге Сектора унутрашње контроле као надлежне за превенцију и сузбијање корупције припадника МУП-а, у циљу реализације активности у оквиру Акционог плана за поглавље 23 и Акционог плана за поглавље 24. Међутим, све мере и реформе које смо предузели, предузели смо првенствено због грађана Србије“, рекла је Ивковићева.

Она је подсетила да је Министарство увело три нова превентивна института који примењују сродне службе у Европској унији: спровођење анализе ризика од корупције, спровођење теста интегритета и вођење евиденције о имовном стању и контрола пријаве и промене имовног стања за руководиоце и високоризична радна места установљена анализом ризика од корупције, пренео је Танјуг.

Заменик шефа делегације Европске уније у Србији Матеја Норчич Штамцар навела је да овај пројекат, вредан милион евра, поспешује сарадњу партнерских институција Србије, Литваније и Румуније у борби против корупције кроз заједничке европске напоре.

Амбасадор Румуније Оана Кристина Попа рекла је да је њена земља спремна да подели своја искуства са Србијом и оценила да твининг пројекат јача капацитете у борби против криминала.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала