Срби пре две деценије отишли на коп Белаћевац на Косову и још се нису вратили

Локација „жуте куће“ из извештаја Унмика
Локација „жуте куће“ из извештаја Унмика - Sputnik Србија
Пратите нас
Од почетка године решена је судбина седам несталих особа српске националности са консолидоване листе несталих Београда и Приштине, коју води Међународни комитет Црвеног крста. Ускоро се очекује расветљавање судбине још око 30 жртава терористичке ОВК. Трага се за још 540 људи, a 378 тела предато је досад породицама.

Према подацима Комисије за нестала лица Владе Србије, на Косову и Метохији су током конфликта деведесетих постојала 53 логора за Србе и неалбанце, а основано се сумња да масовне гробнице Срба постоје у Волујку, Малишеву, Гњилану, Радоњићком језеру, Клечки, Вучитрну, Ђаковици, Брековцу, Сувој Реци, на локацијама Туманце, Тусус, Шишман, Рамоц, Дуље...

Током сукоба на Косову и Метохији нестало је око 5.800 особа. Међу њима су и чланови породице Љиљане Ађанчић, два девера, Зоран и Петар, и свекар Душан.

Отети пред колегама

Последњи пут виђени су 22. јуна 1998. године у селу Грабовац, док су својим аутомобилом одлазили на посао у коп у Белаћевац, у Обилићу.

„Тога дана када су отишли сазнали смо од њихових колега да су отети. Нису се вратили кући… Имали смо неке наговештаје да су радници који су били у аутобусу иза њиховог аута гледали како их одводе, али како се све заиста одиграло — то се не зна. Постоји само прича“, присећа се наша саговорница.

Од тог догађаја па до данас, прича Љиљана Ађанчић, прошла је 21 година без икаквог гласа о несталима.

Видели сте како су наши људи мучени и шта се све са њима радило… Све је то болно. Не можемо о томе више ни да причамо ни да мислимо. Довољно нам је свега. Ми смо избегли, они су нестали. Право да вам кажем, хиљаду питања и позива смо досад имали, али од њих ни трага“, додаје она.

Љиљана каже да више не зна ни чему може да се нада. Све папире су одавно добили од Унмика и од Комисије, и сада само могу да чекају.

Не знају у шта да верују

„Чак смо у једном моменту добили обавештења да су гробнице пронађене у Белаћевцу на копу, да су закопани у јами, па се јама обрушила и не може да се копа… Волели бисмо да се нађе било шта. Знате, породица више нема ни снаге ни живаца“, скрхано каже наша саговорница.

До сада је претражено око пет локација са масовним гробницама. Претрага локације у околини Клечке у априлу 2018. године показала је да у води, помешаној са ђубриштем, псећим костима, кесама и флашама, има још људских костију. Постоје основане сумње да се у близини ове локације налазе још најмање две масовне гробнице које чекају проверу.

Последња пронађена масовна гробница позната је под именом „Бункер“, у Ђаковици. Из ње су недавно породицама предата тела брачног пара Петровић и петочлане породице Шутаковић са троје малолетне деце.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала