За некога велики успех, а за некога капитулација: Шта је потписано у Минску?

© Sputnik / Igor MaslovПрипадници ДНР на линији разграничења у Донбасу
Припадници ДНР на линији разграничења у Донбасу - Sputnik Србија
Пратите нас
Москва се нада да ће усаглашена „формула Штајнмајера“ створити атмосферу за даљу имплементацију Минских споразума.

Чланови контакт групе о Донбасу потписали су данас у Минску „формулу Штајнмајера“.

„Позитивно оцењујемо договор контакт групе механизма увођења специјалног статуса Донбаса и повлачење снага и технике у наведеном региону. Надамо се да ће ово створити атмосферу за даљу реализацију Минских споразума“, изјавила је портпаролка МИП Русије Марија Захарова.

Председник Украјине Владимир Зеленски је изјавио раније да „формулу Штајнмајера“ треба укључити у нови закон о специјалном статусу региона.

Зеленски је додао да ће тај закон Врховна рада донети до краја године. Он је додао и да ће о томе бити речи и на новом састанку „нормандијске четворке“ у блиској будућности.

Према речима украјинског лидера, договорено је и да се повуку трупе и техника из насељених места Петровско и Золото.

Шефица дипломатије Доњецке народне републике Наталија Никонорова је назвала потписивање „формуле“ — „огромним пробојем“.

Бивши председник Украјине Петро Порошенко је, међутим, саопштио да се његова партија и он неће помирити са потписивањем овог документа.

По његовим речима, документ „руског порекла де-факто означава слабљење или чак укидање санкција против Москве“, а легитимизује губитак Донбаса и Крима. Порошенко је објаснио да ће формула променити Минске споразуме.

„Ми никада нећемо пристати на то. Ми се солидаришемо са позивима који долазе од ветерана и нећемо дозволити да се разруши украјинска држава“, написао је Порошенко на својој страници на Фејсбуку.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала