ЕУ одобрила припремне мере за „брегзит“

© REUTERS / Stefan WermuthБрегзит
Брегзит - Sputnik Србија
Пратите нас
Европска унија је одобрила припремне мере за „брегзит“, како би ублажила финансијски ударац радницима у осталим земљама у европском блоку, у случају да Британија оде без договора.

Фински министар запошљавања Тимо Харака изјавио је данас да ће те мере обезбедити да они који изгубе посао због „тврдог брегзита“ не буду изневерени. Финска тренутно председава Европском унијом.

Мере ће омогућити таквим радницима финансијску помоћ из фонда који помаже грађанима ЕУ који изгубе посао због великих структурних промена у обрасцима светске трговине.

„Брегзит“ без договора испуњава стандарде за добијање помоћи из Европског фонда за прилагођавање глобализацији.

„Солидарност је основна вредност ЕУ и морамо се побринути да у случају великих економских поремећаја никога не заборавимо“, рекао је Харака.

ЕУ је саопштила да ће било какав предлог британског премијера Бориса Џонсона озбиљно проверити, пре него што каже да ли је достојан да буде основа за будуће разговоре о одласку Велике Британије из ЕУ.

Европска комисија је навела у саопштењу да ће, када добије предлог, проверити његову објективност, у смислу познатих критеријума, који укључују — да ли он спречава постојање чврсте границе на ирском острву, да ли чува сарадњу Републике Ирске и Северне Ирске и поштује ли правила ЕУ о трговини преко граница, пренео је Танјуг.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала