Холандски парламент тражи истрагу улоге Украјине у авионској несрећи МХ17

© Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаОлупина авиона Боинг 777 компаније Малезија ерлајнс на лету МХ17
Олупина авиона Боинг 777 компаније Малезија ерлајнс на лету МХ17 - Sputnik Србија
Пратите нас
Представнички дом холандског парламента намерава да покрене детаљну истрагу улоге Украјине у случају обарања авиона на лету МХ17 изнад Донбаса 2014. године, преноси портал „нос.нл“.

Посланици су конкретно тражили да влада открије зашто украјинске власти нису затвориле ваздушни простор изнад региона. Иницијативу је подржало осам фракција.

Међутим, министар спољних послова Стеф Блок рекао је да не види „правни основ“ за истрагу. Према његовим речима, тешкоћа је у томе што ће за то бити потребна „сарадња не само Украјине, већ и Русије“.

Обарање малезијског авиона 

Путнички авион „боинг 777“ компаније „Малезија ерлајнс“, који је летео из Амстердама за Куала Лумпур, срушио се 17. јула 2014. године у близини Доњецка. Нико од 298 путника и чланова посаде који су се налазили у авиону није преживео.

Кијев је за катастрофу оптужио устанике у Донбасу, који су пак изјавили да немају средства која би могла да оборе авион на тој висини. Без обзира на ратна дејства, Кијев није затварао небо изнад Донбаса за међународне путничке авионе.

За истрагу о авионској несрећи формирана је међународна Заједничка истражна група, коју чине представници Аустралије, Белгије, Малезије, Холандије и Украјине.

Међународна истражна група представила је прелиминарне резултате истраге о паду авиона на лету МХ17 на истоку Украјине. Она тврди да је малезијски „боинг 777“ оборен ракетним системом „Бук“, који припада 53. ракетној бригади Војске Русије из Курска. Истражна група сматра да је „Бук“ довезен из Русије, а затим враћен. Москва категорички негира те оптужбе.

Русија је спровела сопствену истрагу у којој је закључила да је МХ17 оборен старијом верзијом ракете „бук“ произведене 1986. године и коју је имала Украјина, а Русија је поступно празнила своје залихе ракете у оквиру програма војне модернизације 2000-их. Руска истрага је обухватила опсежне студије форензичких доказа, као и досад невиђену декласификацију претходно тајних података о напредном војном хардверу и сложеном експерименту одбрамбеног концерна „Алмаз-Антеј“, произвођача „Бука“, како би утврдила ко је оборио авион.

Прошлог месеца, након објављивања последњих тврдњи Заједничке истражне групе, које су укључивале именовање тројице руских држављана и једног држављанина Украјине као осумњичених у овом случају, Москва је одбацила оптужбе и поново позвала на непристрасну истрагу. Председник Русије Владимир Путин изјавио је да би Москва могла да призна резултате истраге само уколико буде могла да учествује у њој. Малезијски премијер Махатхир Мохамад такође је одбацио тврдње ове истражне групе, рекавши да Куала Лумпур „није задовољан“ због истраге, „јер је од самог почетка то било политичко питање о томе како оптужити Русију“ за обарање авиона.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала