Хрватском друштву Срби су идеалан непријатељ

Пратите нас
Срби су хрватском друштву идеалан непријатељ — мало их је, слаби су, и увек су присутни, сагласили су се учесници трибине „Пуповцу не паковати“.

На трибини одржаној у СПД „Привредник“ у Загребу, посвећеној хајци на председника СДСС Милорада Пуповца, учествовали су посланик те странке Борис Милошевић и новинари Војислав Мажоцо, са портала „Индекс“, и Владо Вурушић, из Јутарњег листа.

Они су говорили о последицама изјаве Милорада Пуповца, након које су на њега хајку организовали десница из реда ХДЗ и опозиције, председнички кандидати, и више медија, уз захтеве да се извини, али и да буде кривично процесуиран.

„Ово лето је прошло у лову на вештице, односно на Милорада Пуповца, преко којег се изражавају све фрустрације ове земље, од социјалних и политичких, до етничких и етичких“, рекао је Вурушић, истичући да је Пуповац као Србин погодан за нападе.

Војислав Мажоцо је рекао да десница сматра да је он на власти, а да не би требало да буде, док га слева нападају, јер је својим гласом спасио више влада ХДЗ.

„СДСС није идеолошка странка, него странка националне мањине, и она не делује због политике, него да Србима и другим становницима многих делова Хрватске реши струју, водовод, канализацију и друге животне потребе“, рекао је новинар портала „Индекс“, преноси Танјуг хрватске „Новости“.

Истакао је да национализам у Хрватској тиња од 90-их, а да га је бивши председник ХДЗ Томислав Карамарко само „расветлио“, као и да онима који Пуповца нападају због спомињања НДХ та творевина помало смета, ако не због геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима, онда, бар, због Римских уговора и територија.

Многа се питања постављају Пуповцу, а не другим коалиционим партнерима ХДЗ, јер људи од њега нешто очекују, а од њих не. Много је боље питање — зашто је СДСС уз Владу, јер Пленковић није помакао ХДЗ у лево. Апсурдно је, да због споменуте изјаве, Пуповца нападају они који би били сретни да смо у НДХ и који су несигурни у своје хрватство, које се, по њима, своди на то да ниси Србин и да мрзиш Србе“, рекао је новинар портала „Индекс“.

Борис Милошевић је рекао да ће, шта год да Пуповац или неко од посланика СДСС каже или направи, Срби за Хрватску бити „петоколонаши и четници“. Истакао је да хрватске институције нису изграђене до краја, као и да је након уласка земље у ЕУ почело назадовање мањинских права, пренео је Танјуг.

„Осим тога, Државно тужилаштво већ месец дана спроводи истрагу о овој изјави, што се никада раније није догађало, а ни једна од странака се није огласила поводом поступака ДОРХ-а“, додао је Милошевић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала