Потпиши, па саботирај — нове „старе“ игре Кијева са Донбасом

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаПрипадници војске Луганске Народне Републике на прелазу Станица Луганска
Припадници војске Луганске Народне Републике на прелазу Станица Луганска - Sputnik Србија
Пратите нас
Иако је Русија крајње позитивно одреаговала на одлуку Кијева да прихвати „формулу Штајнмајера“ по питању локалних избора у Донбасу, и иако би тај корак могао да створи повољну атмосферу за наставак реализације Минских споразума, аналитичари су скептични и тврде да је ово још један у низу корака Украјине по старом рецепту — прихвати, па саботирај.

Овај документ је потписан на седници контакт-групе за решавање ситуације на истоку Украјине, која је у понедељак одржана у Минску. Потом је и лично председник Украјине Владимир Зеленски потврдио да је Кијев потписао „формулу Штајнмајера“, те да ће, како тај документ и налаже, бити направљен нови нацрт закона о специјалном статусу Донбаса, који ће у себи садржати одредбе те „формуле“.

Иако је посреди важно достигнуће, које је уједно и дуго очекивано, директор Центра за изучавање Донбаса и Украјине Александар Казаков упозорава да га не треба прецењивати. Ствар је у томе, како објашњава за Спутњик, што је за протеклих пет година украјинска страна у више наврата попуштала под притисцима Европе и пристајала на одређене договоре, међутим, одмах након тога је измишљала читаве системе који би кочили њихову имплементацију.

Према његовим речима, Кијев јесте ставио потпис на „формулу Штајнмајера“, која предвиђа спровођење избора на територији Доњецке и Луганске Народне Републике, али формула налаже да се истовремено усвоји и специјални закон који би се односио на изборе на тим конкретним територијама.

„Међутим, треба очекивати да ће Кијев, упркос томе, предложити да се, уместо усвајања новог закона, примени већ постојећи закон о локалним изборима, а проблем у том закону јесте што он налаже да у изборима учествују и украјинске партије. Како можете да очекујете да у Доњцек и Луганск дођу представници, на пример, Десног сектора или Азова. Јасно је да ће на основу тих ’кочница‘ поново доћи до заустављања имплементације овог документа“, истиче он.

Становник ДНР - Sputnik Србија
Прихваћена Штајнмајерова формула: Почело решавање кризе у Донбасу?

Казаков констатује и да је исход поприлично једноставан, те да ће све зависити искључиво од политичке воље Кијева — уколико нови председник Украјине пожели да политичким путем реши питање Донбаса, онда ће доћи до неког напретка и овај документ ће постати основ за наредне кораке, а уколико то не буде желео, Кијев ће опет измислити начин како да прикочи овај процес, као што је то био случај и раније.

Оправдана забринутост грађана Донбаса

Истовремено, посланик Врховне раде и члан Савеза левичарских снага Украјине Александар Голуб тврди да у Украјини и даље постоји огроман број оних који нису желели да потпис уопште буде стављен на формулу Штајнмајера. Међутим, исти ти људи сматрају и да, пошто је потпис већ стављен, то не значи уједно да ће примена документа кренути истог часа.

Исти случај је, подсећа он, био и са Минским споразумом — потписан је одавно, међутим, још увек није имплементиран, штавише, замрзнут је. Свакако, додаје Голуб, чињеница јесте да је „формула Штајнмајера“, коју у Украјини називају и „формулом Лаврова“, потписана, тако да и то о нечему говори.

Голуб, међутим, упозорава и на то да забринутост грађана Донбаса није неоснована, имајући у виду да постоји велика вероватноћа да ће бити покренуте чистке оног тренутка када граница пређе у руке Кијева.

„Ако се уопште и крене тим путем, то ће значити да се или уведу миротворци или да се измисли неко друго решење са којим ће обе стране бити сагласне. Мислим да је поводљивост Зеленског резултат спољних притисака, будући да су све украјинске снаге притискале управо на супротну страну, а након полухладних преговора које је Зеленски имао са америчким председником Доналдом Трампом, постало му је јасно да не треба да се превише нада. Управо се зато и одлучио да потпише ’формулу‘, како би се питање решавања сукоба на југоистоку Украјине покренуло са мртве тачке“, закључује он.

„Штајнмајерова формула“, коју је формирао бивши председавајући ОЕБС-а, бивши министар спољних послова и актуелни председник Немачке Франк Валтер Штајнмајер, дефинише механизам за доношење закона о посебном поступку локалне самоуправе у одређеним деловима Доњецке и Луганске области, привремено на дан избора и на сталној основи након објављивања извештаја ОЕБС-а о изборним резултатима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала