Професор Милиновић за Спутњик о ракетним ремек-делима приказаним у Пекингу

© AP Photo / Mark SchiefelbeinПосматрачи фотографишу ракету Јуланг 2, која се испаљује са подморница.
Посматрачи фотографишу ракету Јуланг 2, која се испаљује са подморница. - Sputnik Србија
Пратите нас
Форсирањем хиперсоничне технике на мале домете, кинеска војска је доведена у стање да за 10 до 11 минута може да погоди било који циљ на копну.

„Парада поводом 70 година проглашења Народне Републике Кине обиловала је новинама у ракетној техници кинеске војске“, каже професор београдског Машинског факултета Момчило Милиновић за Спутњик. Те новине за њега и нису новост, с обзиром да је, како каже, пратио испитивања од 2017. године.

Хиперсонични пројектил средњег домета

Представљен је „Донгфенг 17“, о коме се знало да је испитиван, да је пао у Монголији на 1.400 километара и да представља, како Милиновић каже, хиперсонични подпројектил, који се лансира бустерима на врло малим висинама, од 50 до 70 километара.

„Оно што је занимљиво и сви треба да примете, јесте да Кинези форсирају ракете средњег домета. Хиперсонични пројектил, као што је ’Авангард‘, јесте интерконтинентални балистички пројектил. ’Донгфенг 17‘ је средњег домета. То значи да је предвиђен за одбрану од окружења кинеске територије. Питање је, да условно кажемо, којој земљи је намењено“, каже Милиновић.

© REUTERS / Thomas PeterХиперсонична ракета Донгфенг 17.
Професор Милиновић за Спутњик о ракетним ремек-делима приказаним у Пекингу - Sputnik Србија
Хиперсонична ракета Донгфенг 17.

За гађање на мору кинеска војска је на паради представила „Донгфенг 21“, знан као „Убица носача авиона“, за чије је гађање превсходно намењен, док је „Донгфенг 26“, познат као „Убица Гуама“, домета до 3.500 километара, намењен за гађање америчких ватрених положаја и база у кинеском окружењу. Једна од тих база, можда и највећа, налази се на пацифичком острву Гуам, по чему је ова ракета добила надимак.

Ракета о којој се ништа не зна

„Оно што су Кинези довели до савршенства јесте суперсонична крстарећа ракета ’Донгфенг 100‘“, објашњава Милиновић, признајући да се о њој још ништа не зна. На паради је била затворена, а података о експерименталним истраживањима још нема.

„’Донгфенг 100‘, ако је крстарећа и ако је хиперсонична, видећемо који ће се подаци појавити о њој, наравно, још је све тајна, то је кинеска варијанта ’Циркона‘, која се лансира са копна. Дакле, кинеска варијанта хиперсоничне ракете, која лети на врло малим висинама, огромним брзинама, наравно, нешто краћим дометима. Али суштински, може да избегне противваздушну одбрану. Може да избегне ТХААД, може да избегне и ’Патриот‘, и тројку, и модернизовани ’Патриот‘. Према томе, она је за ниске слојеве егзоатмосферског лета, где остварује велике, огромне Махове бројеве“, објашњава Милиновић.

За разлику од „Донгфенга 17“, који се лансира уз помоћ великих бустер мотора, „Донгфенг 100“, према Милиновићевим речима, користи рамџет (набојномлазни) мотор. Рамџет мотор је тип млазног мотора који нема покретних делова и користи се за велике надзвучне брзине, између три и шест Маха.

© AP Photo / Mark SchiefelbeinЈедна од беспилотних летелица приказана на паради у Пекингу.
Професор Милиновић за Спутњик о ракетним ремек-делима приказаним у Пекингу - Sputnik Србија
Једна од беспилотних летелица приказана на паради у Пекингу.

Према Милиновићевој процени, „Донгфенг 100“ би требало да има управо ту врсту мотора, ако не рамџет, онда, како каже, врло висок суперсонични мотор, са Маховим бројевима преко три и по.

„То је онда практично неухватљиво. Иначе, гађање на малим висинама не може се остварити са Маховим бројевима већим од 3,5. Мале висине, које су до 20 километара, не могу да трпе велике Махове бројеве. Међутим, када се лети преко педесетог километра, онда се остварују хиперсоничне брзине, зато што је брзина звука упола мања, и због тога имате Махов број који са истом брзином даје веће вредности“, истиче Милиновић.

© AP Photo / Mark SchiefelbeinДонгфенг 17 је, према Милиновићевим речима, хиперсонична ракета средњег домета, што значи да је предвиђен за одбрану кинеске територије од евентуалног напада из ближег окружења.
Професор Милиновић за Спутњик о ракетним ремек-делима приказаним у Пекингу - Sputnik Србија
Донгфенг 17 је, према Милиновићевим речима, хиперсонична ракета средњег домета, што значи да је предвиђен за одбрану кинеске територије од евентуалног напада из ближег окружења.

„Форсирањем хиперсоничне технике на мале домете, кинеска војска је доведена у стање да за 10 до 11 минута може да погоди било који циљ на копну“, додаје он.

С обзиром да ниједна кинеска ракета, осим старе интерконтиненталне „Донгфенг 5“, више не користи течно гориво, показује се да је Кина освојила топ технологију чврстог ракетног погона на великим дометима.

Шта Србија добија?

Милиновић каже да Кина поседује мање ракета него што би желела. Међутим, за кинески концепт ратовања, који се заснива на одбрани од окружења, Кина, према Милиновићевим речима, има ракетна ремек-дела.

Импресивно су, каже Милиновић, на паради изгледале и хиперсоничне беспилотне летелице „Донгфенг ЗФ“.

© REUTERS / JASON LEEЈедна од кинеских хиперсоничних беспилотних летелица.
Професор Милиновић за Спутњик о ракетним ремек-делима приказаним у Пекингу - Sputnik Србија
Једна од кинеских хиперсоничних беспилотних летелица.

„Читава серија дронова на паради, од беспилотних летелица јако великих брзина, па до беспилотних летелица врло малих брзина. За мене је најважније у овом концепту да погледамо шта смо можда ми добили, а то је ’Винг лонг 2‘. То је беспилотна летелица која је изванредна и која је квалитетно урађена као копија америчких“, каже Милиновић.

Са друге стране, на паради се појавио и ФК 3, ПВО систем који би, према најавама, требало да буде укључен у наоружање српске војске.

„Ради се о кинеској верзији руског система С-300, са мањим дометом“, каже Милиновић.

Оно што је код овог система занимљиво јесте да ракета има полуактивно навођење и командно вођење — у случају ометања, систем може аутоматски да пређе из једног мода у други и да систем буде вођен са земље.

Појава подморничке ракете „Јуланг 2“, домета 9.000 километара, индикатор је да ће Кина развијати нове копнене ракетне системе, јер је претходна верзија ове ракете „Јуланг 1“ била мајка развоја копнених ракета.

„Све ракете типа ’Донгфенг‘ израсле су из ’Јуланга 1‘, којој је мотор на течно гориво замењен мотором на чврсто гориво“, објашњава наш саговорник.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала