Украјински посланик: Нико ништа није потписао, „Штајнмајерова формула“ је само усаглашена

© AP Photo / Efrem LukatskyПредседник Украјине Владимир Зеленски обраћа се посланицима Врховне раде
Председник Украјине Владимир Зеленски обраћа се посланицима Врховне раде - Sputnik Србија
Пратите нас
Посланик украјинске парламентарне фракције Слуга народа Богдан Јаременко објаснио је да је Кијев само обавестио да пристаје на формулацију коју су саветници шефова држава „нормандијске четворке“ усагласили према „Штајнмајеровој формули“.

„Нијансе — јуче нико није ништа потписао. Представник Украјине у трипартитној контакт-групи Леонид Кучма писменим путем је обавестио представника ОЕБС-а Мартина Сајдика да је Украјина задовољна формулацијом коју су саветници шефова држава ’нормандијског формата‘ договорили у Минску 1. септембра 2019. године“, написао је Јаременко на својој страници на Фејсбуку.

Посланик је истакао да је садржај „Штајнмајерове формуле“ више пута објашњавао министар спољних послова Украјине Вадим Пристајко. „Све остало је предмет преговора, чији се резултати неће спроводити променама у Уставу, већ законима које доноси Врховна рада Украјине (што друштву даје могућност да контролише оно што се дешава)“, истакао је он.

Он је истовремено нагласио да „Украјина иде ка окончању крвопролића у Донбасу, истовремено не чинећи уступке ничим принципијелним — ни територијалним интегритетом, ни суверенитетом, ни правом да на свој начин тумачи Минске споразуме“.

Са друге стране, портпаролка украјинске владе Ирина Верешчук саопштила је да се председник Украјине Владимир Зеленски састао са шефовима посланичких група Врховне раде и информисао их о „Штајнмајеровој формули“.

Она је додала да ће се о закону о специјалном статусу Донбаса разговарати након састанка лидера земаља „нормандијске четворке“ (Француска, Немачка, Русија и Украјина).

Раније је Зеленски саопштио да је Кијев на заседању трипартитне контакт-групе за решавање ситуације у Донбасу усагласио „Штајнмајерову формулу“ која одређује ред ступања на снагу закона о специјалном статусу Донбаса.

„Штајнмајерова формула“, коју је формирао бивши председавајући ОЕБС-а, бивши министар спољних послова и актуелни председник Немачке Франк Валтер Штајнмајер, дефинише механизам за доношење закона о посебном поступку локалне самоуправе у одређеним деловима Доњецке и Луганске области, привремено на дан избора и на сталној основи након објављивања извештаја ОЕБС-а о изборним резултатима.

Украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике, које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. Кијев не признаје ДНР и ЛНР и сматра територије ових двеју република окупираним, а устаничке снаге терористичким.

Питање решавања ситуације у Донбасу разматра се, између осталог, и на састанцима контакт-групе у Минску, која је од септембра 2014. године усвојила три документа који регулишу кораке за деескалацију сукоба. Међутим, и након споразума о примирју између сукобљених и даље долази до размене ватре.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала