За 27 месеци у Србији 109.000 пријава насиља у породици

© Flickr / European ParliamentНасиље
Насиље  - Sputnik Србија
Пратите нас
У првих 27 месеци примене Закона о спречавању насиља у породици пријављено је 109.000 случајева, и они су појединачно разматрани.

„То, међутим, не значи да је у сваком случају било кривичног дела и да је насиље стварно извршено“, рекла је данас министарка правде Нела Кубуровић на панелу посвећеном насиљу у породици, у оквиру Међународне конференције „Жене лидери и одрживи развој — истински равноправне“, која се одржава у београдском хотелу „Хајат“.

Она је навела да је сваки од ових случајева, где је постојала потенцијална опасност и претња, разматран, и на основу доказа израђено је 30.000 индивидуланих планова за заштиту жртве.

Кубуровићева је указала да се државни органи, у складу са овим законом, не баве само удаљавањем насилника од жртве, већ да жртвама поклањају пажњу, указују им на њихова права, омогућавају им контакт са Националном службом за запошљавање, ако је реч о лицима која нису незапослена, и обезбеђују им адекватну медицинску негу.

„За мање од три године изузетна вредност овог Закона је у томе што имамо велики број спасених жена и деце. Бројка од 38.000 хитних мера (исељење насилника и забрана контакта) показује колико закон може превентивно да делује“, навела је Нела Кубуровић.

Она је истакла да је јуче почела примена Закона о бесплатној правној помоћи, који обезбеђује и пружа жртвама насиља у породици право на бесплатну правну помоћ и адвоката, а трошкови падају на терет државе.

Кубуровићева је истакла да насиље треба пријавити и о њему причати, као и да надлежни треба да адекватно да реагују, како би се жртве оснажиле и знале да своја права могу да остваре.

Државна секретарка у Министарству унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић сматра да је, због тежине проблема који се односи и на насиље над женама и на експлоатацију жена и девојчица, заједнички рад на националном и глобалном нивоу од изузетне важности.

Највећи проблем је, како је рекла, тај што жртве од страха немају храбрости да се институционално супротставе насилницима.

Зато је важно да наставимо да снажно радимо и максимално их подржимо и охрабримо сваку жену, како би, пре свега, открили починиоце да бисмо их адекватно казнили“, навела је Поповић Ивковићева.

Она је навела податак да је у току 2018. године било 4.728 жртава кривичног дела насиље у породици, а да је од 1. јануара до 27. септембра ове године тај број мањи — 3.137.

„Број пријава говори да су жене смелије и храбрије и да верују институцијама, јер су се увериле да су институције много корака учиниле у претходном периоду“, оценила је државна секретарка, а пренео је Танјуг.

Она, међутим, каже да застрашује то што насилници на најсуровији начин извршавају убиства и не бирају средства.

„Жртве нису само емотивне партнерке, већ и мајке, баке, а и данас смо имали такав случај“, навела је Биљана Поповић Ивковић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала