Кијеву неће бити потребно продужавање гасног уговора са Москвом

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаГасна компанија "Укргасдобича" у Лавовској области Украјине
Гасна компанија Укргасдобича у Лавовској области Украјине - Sputnik Србија
Пратите нас
Руководство украјинског „Нафтогаса“ уверено је да Украјина неће морати да обнавља транзитни уговор са „Гаспромом“, јер ће земља на време испунити захтеве Европске уније.

Извршни директор украјинске државне компаније Јуриј Витренко прокоментарисао је на својој страници на Фејсбуку изјаву Владимира Путина о спремности Москве да продужи транзитни уговор за годину дана, уколико не буде био потписан нови. Витренко тврди да „влада и регулатор кажу да ће Украјина успети да примени европска правила до краја године“.

Према његовим речима, Национална комисија за државну регулацију у области енергетике и комуналних услуга треба да уведе европске мрежне кодексе у своје прописе. Ради се о документима који се односе на балансирање, расподелу капацитета и тарифе.

Осим тога, сама ова комисија, као регулатор, као и оператор гасног транспортног система, мора да буде у складу са европским правилима.

Витренко је, такође, рекао да је руски услов да Украјина одустане од захтева за компензацију према одлуци Стокхолмске арбитраже неприхватљив.

У септембру је у Бриселу одржана нова рунда трилатералних консултација између Украјине, Русије и Европске комисије о условима за коришћење транзитних капацитета украјинског гасног транспортног система након истека постојећег уговора.

Министар енергетике Русије Александар Новак и његов украјински колега Алексеј Оржел сматрају консултације конструктивним, мада је Оржел изјавио да остаје ризик да се нови транзитни споразум неће потписати.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала