Азија — главни разлог изласка Америке из Споразума о ракетама

© Sputnik / Константин Чалабов / Уђи у базу фотографијаДемонстрација лансирања ракете система "Тачка У" на полигону Луга у Лењинградској области Русије
Демонстрација лансирања ракете система Тачка У на полигону Луга у Лењинградској области Русије - Sputnik Србија
Пратите нас
Разлог изласка САД из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета су били интереси Вашингтона у Азији, а не нарушавање његових тачака од стране Москве, изјавио је руски председник Владимир Путин на дискусионом клубу „Валдај“.

„Од америчких колега смо чули да ће први корак у том правцу (постављању ракета, прим. аут) бити направљен управо у Азији. То се тиче и нас, јер треба видети да ли ће ракете у Азији достизати руску територију или неће. Одмах је било јасно да главни разлог изласка нису Русија и митско нарушавање Споразума. Ако они намеравају да поставе ракете у Азији, то значи да је Азија главни разлог изласка из тог споразума“, објаснио је Путин.

Руски лидер сматра да је распоређивање ракета у Азији лоше, јер ће због тог потеза уследити реципрочан одговор, што ће погоршати ситуацију у Азији и створити нове претње.

Путин се нада да још има могућности за решавање тог проблема, пошто САД и даље нису донеле коначну одлуку о распоређивању ракета.

Он је нагласио да САД нису биле искрене када су говориле да системи ПВО „Иџис“, који ће бити распоређени у Европи, неће бити коришћени за лансирање ракета средњег домета.

„А онда ’бум‘ — сами су објавили да су системи ’Иџис‘ коришћени за лансирање ракета средњег домета. Да су макар мало већу паузу направили. Очигледно је да су нас преварили, или покушали да нас пређу“, додао је Путин.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала