Црногорцима који су студирали у региону блокирали дипломе

CC0 / Pixabay / Награда, илустрација
Награда, илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
У Црној Гори се од јула не издају нострификоване дипломе високошколцима који су завршили школовање на приватним факултетима у региону, због одлуке министра просвете Дамира Шеховића да се пооштри контрола добијања образовних исправа ван те земље.

Из Министарства просвете је саопштено да су дипломе са приватних факултета у процедури и да оне захтевају озбиљну контролу квалитета, преноси црногорски портал ЦДМ наводе листа „Дан“.

План је да се у једном делу промени Закон о признавању страних образовних исправа.

„Јавност ће бити благовремено обавештена онда кад се буду знали детаљи. Но, потпуно независно од тих измена, имамо обавезу да испратимо процедуре признавања, које понекад, ако желите да их поштујете, трају“, истичу из црногорског Министарства просвете.

Црна Гора прешла на страну „победника“ у најстрашнијој акцији против Срба

Према недавним подацима Министарства просвете, око 100 диплома из региона је у претходне две године одбијено, углавном зато што је постојала сумња да се радило о фалсификованим исправама или су оне издате по нелиценцираној установи.

У том периоду одбијено је и признавање тридесетак диплома средњошколских установа и поднесен чак исто толики број кривичних пријава.

Један студент с приморја оценио је за „Дан“ да се на тај начин крше права свршених студената који су зарадили диплому и бранили испите на факултетима који имају лиценцу, као и да је лако проверити квалитет сваке дипломе.

Он поставља питање да ли Министарство крши Лисабонску конвенцију и друге међународне споразуме и да ли држава на тај начин шаље поруку да се уписују приватни факултети у Црној Гори.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала