Долар као економско оружје најскупље ће коштати Американце

© Sputnik / Aleksander Demyanchun / Уђи у базу фотографијаРуска рубља и амерички долар
Руска рубља и амерички долар - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Што се долар више буде користио за постизање циљева који нису сасвим законити и економски, то ће више земаља размишљати о преласку на алтернативне валуте у међународним трансакцијама, упозорава економиста Антон Шабанов поводом оцене руског председника Путина да Американци коришћењем долара као политичког оружја секу грану на којој седе.

Говорећи на Енергетској недељи, Путин је рекао да је долар раније уживао велико поверење широм света и био једина универзална валута, али да је велика грешка што САД покушавају да своју валуту употребе као инструмент политичке борбе.

Русија, како је истакао, никада није имала циљ да се удаљи од долара као платног средства, али да је принуђена да се заштити. Златне и девизне резерве у доларима се смањују у многим земљама и трансакције у доларима опадају, рекао је руски председник уз оцену да ће „владајући кругови у САД морати да се замисле над том ситуацијом“.

Руски економски експерт Антон Шабанов објашњава да се пре може рећи да се долар користи као економско оружје, што је у ово време још страшније од политичког оружја.

„Долар је светска резервна валута, основна валута и готово све међународне трансакције врше се у доларима. Ако некој земљи одједном забране коришћење долара, у најмању руку међународна трговина постаје веома компликована, и то увек представља проблем за развој економије. САД заиста врше такав притисак, на пример, покушавају да ’одсеку‘ Иран од долара и уводе санкције Русији. Ускраћивање долара постаје економско оружје, које се користи против политичких противника“, констатује економиста.

Дуготрајан и тежак процес

Шабанов каже да је тешко рећи да ли такво понашање наноси штету и самим Сједињеним Државама које остају прва економија света, али истиче да то свакако спречава америчку економију да се активније развија.

Шабанов за Спутњик наводи да је све популарније мишљење да треба одустати од долара као светске резервне валуте.

„Ако се то догоди, биће то веома лоше за америчку економију, иако је реч о дуготрајном и тешком процесу, и мало је вероватно да ће Американци то дозволити“, објашњава Шабанов.

© Sputnik / Александр Кряжев / Уђи у базу фотографијаКурс америчког долара
Долар као економско оружје најскупље ће коштати Американце - Sputnik Србија
Курс америчког долара

Према најновијим подацима Централне банке Русије, ради смањења зависности од долара Русија је у последњих годину дана преполовила удео америчке валуте у својим девизним резервама, повећавши удео злата, јуана и евра. Прецизније, учешће долара смањено је са 43,7 на 23,6 одсто од марта 2018. године.

Највише је повећан удео кинеске валуте у руским девизним резервама, са пет на 14,2 одсто. Удео евра износио је 30,3 одсто руских резерви крајем марта ове године, што је 8,1 одсто више него у истом месецу прошле године. У међувремену, златне резерве порасле су са 7,2 на 8,2 одсто.

Први кораци већ направљени

Међутим, према мишљењу Дениса Мељњика, професора московске Високе школе економије, док не дође до структурних промена прерано је говорити о дедоларизацији руске економије. Неки важни кораци су ипак већ направљени, а то се, према речима нашег саговорника, односи на национални платни систем и покушаје да се прекине веза између промета новца у земљи са иностраним платним системима.

„Поред тога, има покушаја да се успоставе системи плаћања, уз заобилажење долара, и то када је реч о сарадњи са евроазијским партнерима, пре свега са Кином. То је покушано на нивоу БРИКС-а. Међутим, још се не може рећи да је дошло до практичне примене, а изгледа да се то неће ни десити у догледној будућности. Могуће је остварити одрживу економију, засновану на домаћој потражњи и производњи, али тај процес захтева много времена“, истиче Мељњик у изјави за Спутњик.

Он сматра да је један од успеха Русије у суочавању с овим проблемом формирање националног платног система који би могао да уђе у употребу и ван граница Русије, интегришући се са другим системима, на пример са кинеским.

Безбедносни проблем

Мељњик напомиње да је тешко не сложити се са председником Путином, али да је ситуација засад таква да трговински и платни систем, као и руска економија у целини, доста зависе од долара.

„То се може назвати и њеним безбедносним проблемом. Није проблем у томе што Русија и њено становништво поседују готовински новац у доларима. Проблем је што је руска економија зависила и зависи од страних зајмова, од прихода од извоза, који се остварује ван Русије, и то углавном у доларима. Најзад, многе руске компаније нису везане за Русију, него за офшор територије, које се налазе ван контроле руске јурисдикције. Због тога је економски систем Русије у значајном степену ван контроле руских власти“, образлаже руски економиста.

Све док је Русија део светске економије, док зависи од извоза природних ресурса и низа других производа, али и од увоза хране и веома важне робе капиталних добара, од кредита, до тада ће руска економија бити рањива, оцењује Мељњик. 

„Руска економија не зависи само од одлука које руске власти доносе у Москви, него и од економске ситуације и одлука које доносе власти у Вашингтону. Дакле, није проблем у доларима који се налазе на територији Русије, него је проблем у томе што је Русија интегрисана у светску економију. Зато није могуће решити ситуацију избацивањем долара из оптицаја, јер проблем и није у доларима као таквим“, закључује саговорник Спутњика.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала