Путин похвалио Трампа за изванредан потез

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаРадна посета Владимира Путина у Сочи, заседање клуба "Валдај"
Радна посета Владимира Путина у Сочи, заседање клуба Валдај - Sputnik Србија
Пратите нас
Глобални проблеми се не могу решити без Азије, изјавио је руски председник Владимир Путин на међународном дискусионом форуму „Валдај“.

Путин сматра да Азија на огромном простору од Магреба и Блиског истока до Источне и Југоисточне Азије у складу са својим огромним потенцијалом враћа своје природно место у светским пословима.

„Јачање позиција азијских држава је приметно у свим областима, посебно у економији. У региону се ствара више од трећине светског БДП-а, повећава се стандард и активно се уводе напредне технологије“, навео је руски председник.

Путин сматра да је нестанак светског поретка могућ, али се нада да он ипак може бити сачуван.

„Очигледно је да је данас немогуће решити глобалне проблеме без Азије. Наравно, по инерцији и старом сећању може да се покуша да се то уради. Међутим, легитимитет и вредност таквих одлука, које претендују да буду глобално и универзално прихваћене, врло је сумњива“, рекао је Путин.

Руски председник је позвао државе да раде заједно и превазилазе стереотипе и геополитичке шаблоне.

Похвала Трампу

Председник Русије је похвалио америчког колегу Доналда Трампа за решавање ситуације у Северној Кореји.

Амерички председник је успео да пређе демаркациону линију и отпочне преговоре.

„Чим су САД одлучиле да директно разговарају са Северном Корејом, без прелиминарних формалности и услова, одбацивши уобичајену, врло грубу реторику, на граници увреде, појавила се нада за мирно решавање кризе. Наравно, ми видимо да су пред нама још много нерешених проблема и велики пут. Треба одати признање Трамповом изванредном потезу“, објаснио је руски лидер.

Формирати међународну организацију за Персијски залив

Руски лидер је на форму „Валдај“ предложио да се формира међународна организација за Персијски залив чије би чланице биле Русија, САД, ЕУ, Кина и друге државе.

Шеф руске државе је додао да је та идеја тренутно више него актуелна, узимајући у обзир непредвидљивост ситуације у региону.

„Ми предлажемо да се оставе по страни накупљене предрасуде и узајамне претензије и фактички са чистог листа изврши покушај стварања у том региону организације за безбедност и сарадњу у коју, поред држава Персијског залива, као посматрачи могу ући Русија, Кина, САД и ЕУ, Индија и друге заинтересоване државе“, изјавио је Путин.

У јулу ове године Москва је представила концепцију осигурања колективне безбедности у Персијском заливу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала