Шта су Вучићу поручили чланови Вишеградске групе у Прагу

© Tanjug / PREDSEDNISTVO SRBIJEСамит Вишеградске групе у Прагу
Самит Вишеградске групе у Прагу - Sputnik Србија
Пратите нас
Вишеградска група је на данашњем самиту у Прагу, којем је присуствовао и председник Србије Александар Вучић, једногласно подржала Србију, како је рекао домаћин скупа, чешки председник Милош Земан, „у сваком могућем смислу“.

Поруку подршке Србији изнели су шефови држава-чланица Вишеградске групе, Пољске, Чешке, Словачке и Мађарске, изнели су на заједничкој конференцији за штампу, којој је присуствовао и српски председник, као и председник Словеније Борут Пахор, као учесници Самита у проширеном саставу „В4 плус 2“.

Председник Чешке, земље-домаћина, који је и упутио позив Вучићу за учешће на скупу, што се тумачи и као нека врста преседана, истакао је да све чланице овог савеза подржавају приступање Србије Европској унији.

„Драго ми је што могу да вас обавестим да сви председници једногласно подржавају приступање Србије у ЕУ. Спремни су да том учлањењу пруже максималну помоћ“, казао је он на конференцији за штампу.

Председник Мађарске Јанош Адер нагласио је да је задатак нове Европске комисије да, ако земље-кандидати испуне све услове, елиминишу губитак поверења до којег је дошло у прошлости због одлагања чланства, те да одмах реализују политику проширења на те земље.

Адер је рекао да се свих пет председника из земаља-чланица ЕУ, укључујући „гостујућу“ Словенију, на овом састанку још једном изјаснило да подржава приступање Србије у ЕУ.

„То није никаква нова вест, али сада смо разговарали о томе да се наш став неће мењати ни убудуће“, рекао је он.

Адер је нагласио да је проширење на Србију, као и на друге земље региона важно, јер безбедност Европе зависи од стабилности на Балкану.

Председник Пољске Анджеј Дуда такође је истакао да су представници чланица Вишеградске групе на састанку јасно пренели председнику Србије Александру Вучићу да ће подржати Србију на путу ка ЕУ.

Дуда је рекао да врата ЕУ треба да буду отворена за земље које нису чланице, али да мора да буде јасних критеријума, рокова и услова, јер без њих не може да буде поверења.

„Тај процес је и иначе тежак. Наше земље имају та искуства, ми смо ушли у ЕУ пре 15 година и знамо изазове са којима су суочене те земље и та друштва, која морају да прихвате. То је истакао и председник Србије“, рекао је Дуда.

Он је рекао да су на састанку јасно пренели председнику Вучићу да ће га подржати на путу у ЕУ.

Дуда је рекао и да је кључно да ЕУ покаже да је спремна да прими нове чланице и истакао да све земље морају да имају корист од политике отворених врата.

Председник Вучић, учесник самита, на позив председника Чешке Милоша Земана, обратиће се скупу после шефова држава-чланица Вишеградске групе.

Засад није познато да ли је на састанку било речи и о Косову и Метохији.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала