Трговински рат на Западном фронту: Вашингтон ударио у срце Европе

© AFP 2023 / RAYMOND ROIGВински подрум у Француској
Вински подрум у Француској - Sputnik Србија
Пратите нас
Трампова администрација отворила је још један фронт у глобалном трговинском рату који води, обрушавајући се на Европу огромним царинама од 25 одсто, при томе ризикујући реципрочан одговор.

Нове царине односиће се на француска вина, италијански сир и шкотски виски, а међу производима на америчком списку за царињење налазе се и производи из Немачке и Шпаније. Изузеће од царина за одређене робе постоји, а међу њима је италијанско вино. Новим америчким царинама подлегаће и џемпери од вуне и кашмира и други одевни предмети, као и маслине. Поред ових царина, таксе од 10 одсто биће уведене „великим цивилним авионима“. Царине ступају на снагу 18. октобра.

Вашингтон је објавио да има права да у било ком тренутку повећа царине, чак и до 100 одсто, као да мења списак производа који подлежу царинама, али је из канцеларије америчког трговинског представника у Бриселу „великодушно“ саопштено да ће се овај пут тарифе ограничити на постојећи списак.

Амерички потез уследио је након пресуде Светске трговинске организације (СТО), којом је утврђено да је „Боинг“ изгубио 7,5 милијарди долара због субвенција које су европске владе дале његовом главном конкуренту „Ербасу“. Европски произвођач авиона поднео је сличну жалбу против „Боинга“ и на њу се чека одлука, али пресуда СТО против Ербаса дала је Вашингтону морални основ за подизање царинских стопа.

Француски министар финансија Бруно ле Мер упозорио је прошлог месеца да је ЕУ спремна да реагује увођењем сопствених царина на америчке производе, али је изразио наду у „пријатељски договор“ са америчким трговинским представницима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала