Ирак: Председник парламента подржава захтеве демонстраната

© Sputnik / Dmitry Vinogradov / Уђи у базу фотографијаВелика џамија у Мосулу у Ираку
Велика џамија у Мосулу у Ираку - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник ирачког парламента Мухамед ел Халбуси подржао је захтеве демонстраната који на улицама ирачких градова протестују данима и поручио да ће правосуђе радити на борби против корупције.

Како преноси АП, Халбуси је рекао да је корупција подједнако опасна као тероризам, и додао да су четвородневни протести важна лекција за ирачке званичнике.

Председник ирачког парламента је истакао да би власти требало да се боре против корупције на исти начин на који су се бориле против тероризма, у време док је земљом харала тзв. Исламска држава.

Полиција јуриша на демонстранте у Киту - Sputnik Србија
„Рат“ на улицама и ванредно стање: Шта се деси кад поскупи гориво - сто одсто (фото, видео)

Халбуси је уједно позвао на покретање истраге о нападима на демонстранте у Ираку током протеста у којима је за четири дана живот изгубило више од 50 људи.

АП подсећа да је Халбуси обећао да ће држава градити станове за најсиромашније Ирачане.

Протести против владе избили су због незадовољства првенствено младих, који траже посао, боље комуналне услуге, као што су снабдевање водом и струјом, као и борбу против ендемске корупције у нафтом богатој земљи.

Немири представљају најозбиљнији изазов за премијера Адела Абдула Махдија који је преузео дужност пре годину дана, оцењује „Асошијетед прес“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала