Помпео у Подгорици: Америка и Црна Гора заштитиће милијарде од вируса из Русије

© AP Photo / Risto BozovicМајк Помпео и Мило Ђукановић у Подгорици
Мајк Помпео и Мило Ђукановић у Подгорици - Sputnik Србија
Пратите нас
Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић примио је државног секретара Сједињених Америчких Држава Мајка Помпеа, који је казао да САД поносно настављају партнерство са Црном Гором.

Он је на састанку са предсједником Црне Горе Милом Ђукановићем у вили „Горица“ нагласио да је сарадња двију држава успостављена прије Првог свјетског рата.

Ђукановић је и на Твитеру Помпеу пожелио „топлу добродошлицу“.

​Након састанка са Ђукановићем, Помпео се састао са премијером Душком Марковићем.

Помпео је током прес-конференције са премијером Душком Марковићем захвалио на добродошлици и нагласио да је његова посјета прва посјета неког државног секретара САД од како је Црна Гора постала независна прије 13 година, што је чини историјском.

Он је захвалио премијеру Марковићу што се Црна Гора обавезала да ће поштовати обавезу о трошењу два одсто БДП-а за одбрану.

„Због наше директне сарадње у области сајбер-одбране са Црном Гором, ми ћемо сада бити у могућности да развијемо пакет за одбрану од најновијег руског вируса, који ће моћи да штити милијарде уређаја широм свијета“, нагласио је Помпео.

Амерички државни секретар је додао да такође жели да захвали што Црна Гора подржава америчке резолуције у Уједињеним нацијама и што прати америчке дипломатске напоре у вези са Сиријом, Ираком, Либијом и Ираном.

„Имам задовољство да саопштим да је прошле недеље потписан и највећи уговор у историји о испоруци војне опреме између наших нација у вриједности од 36 милиона евра за испоруку лаких војних возила“, саопштио је Помпео.

 

Марковић је оцијенио да је посјета Помпеа доказ да САД цијене наше савезништво и конструктивну улогу у региону и шире.

„Цијенимо подршку коју је Помпео исказао Црној Гори у ЕУ интеграцијама и похвале на рачун реформи које је постигла. Црна Гора ће несмањеним темпом наставити реформе у области владавине права, борби против корупције и криминала, заштити новинара, прије свега због нас, а онда и због ЕУ. Наставићемо борбу против трговине људима“, рекао је Марковић.

Он је рекао да је током сусрета добио увјеравања да ће САД наставити да подржавају институције Црне Горе у борби против свих облика организованог криминала.

Марковић је изразио увјерење да ће Црна Гора до 2024. године, а можда и прије, постићи заједнички договорени циљ од два одсто издвајања за одбрану.

Како је раније саопштено, Помпео ће у склопу европске турнеје посјетити Црну Гору и Сјеверну Македонију и у обје земље истаћи подршку САД у решавању проблема, међу којима су и односи Србије и Косова.

Према најавама из Стејт департмента, једна од тема о којој ће се разговарати у Подгорици и Охриду биће и дестабилизујућа улога Русије у региону.

Помпео ће европску турнеју завршити посјетом Грчкој.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала