Председник Јерменије: Косово и Нагорно-Карабах се не могу упоређивати (видео)

© Sputnik / Дејан СимићПредседник Јерменије Армен Саркисијан
Председник Јерменије Армен Саркисијан - Sputnik Србија
Пратите нас
Проблеми Косова и Нагорно-Карабаха нису идентични, а оба питања су комплексна и зато се не може механички рећи да ли сте за или против неког решења, поручује у изјави за Спутњик председник Јерменије Армен Саркисијан, који борави у званичној дводневној посети Србији.

Саркисијан, ког је синоћ дочекала премијерка Ана Брнабић, данас се састао са председником Александром Вучићем, с којим је, како истиче, имао пријатељски разговор о многим питањима.

„Наш дијалог, који је почео пре мање од годину дана, прерастао је већ у нешто реално — председник Вучић је једноставно рекао да ће наредних дана ступити на снагу безвизни режим за грађане Јерменије. А у Јерменију 10. октобра долази генерални секретар Министарства спољних послова с циљем да отвори Амбасаду Србије до краја годинe. И ми имамо новог амбасадора који је један од најбољих стручњака за историју Србије“, истиче Саркисијан, додајући да придаје велики значај билатералним односима са Србијом, коју сматра земљом која је не само физички у центру Балкана, него је и централна земља на Балкану.

Односи двеју земаља, наглашава председник Јерменије, треба да се базирају на поштеном пријатељству које отвара пут за међусобне односе у области нових технологија, туризма, транспортних комуникација, индустрије прехрамбених производа...

„Потенцијал је огроман и само треба радити“, оцењује гост из Јерменије.

© Sputnik / Дејан СимићПредседник Јерменије одговара на питање уреднице Спутњика Тање Трикић
Председник Јерменије: Косово и Нагорно-Карабах се не могу упоређивати (видео) - Sputnik Србија
Председник Јерменије одговара на питање уреднице Спутњика Тање Трикић

Напустити стереотипе

Саркисијан такође сматра да је важно напустити стереотипе, а као пример наводи питања Косова и Нагорно-Карабаха, територије насељене Јерменима, због које су Јерменија и Азербејџан ратовали од фебруара 1988. до маја 1994. године. Реч је о замрзнутом конфликту који до данас није решен.

„Постоји поједностављен однос према проблему и Косова, и Нагорно-Карабаха, да су наводно слични и да је с једне стране реч о проблему територијалног интегритета, а с друге да је реч о праву на самоопредељење. Сви ти проблеми су много комплекснији и не могу се поредити тек тако и на том основу рећи — ето, ви имате тај проблем и мораћете да га решавате овако. Ваш проблем је такав какав јесте и сходно томе ваш однос је друкчији. Овај други проблем се разликује, комплексан је. Проблем Нагорно-Карабаха није идентичан проблему Косова, Крима и других региона, рецимо оних у Грузији, и не може се механички узети и рећи да си ’за‘ или ’против‘“, наглашава Саркисијан.

Минарет у самопроглашеној републици Нагорно-Карабах - Sputnik Србија
Нагорно-Карабах — црна башта Кавказа

Како додаје, треба да једни друге добро познајемо, да комуницирамо и објашњавамо и тада ћемо схватити да имамо много више заједничког, а много мање оног што нас разликује.

На питање какво је искуство Јерменије која се као и Србија налази између Русије и Запада, Саркисијан каже:

„Наше искуство траје 4.000 година, толико се налазимо у таквој ситуацији и научили смо да се сналазимо. Можемо да вам пренесемо наша искуства. Увек смо били на раскршћу цивилизација, увек смо били на раскршћу не само цивилизацијских интереса, него и разних империјалних, религијских интереса и изгледа да смо научили како то да радимо — а изгледа и не тако лоше“, оцењује председник Јерменије на крају изјаве за Спутњик.

Саркисијан је иначе у оквиру посете Србији обишао и Научно-технолошки парк на Звездари, где су га дочекали министри просвете и иновација Младен Шарчевић и Ненад Поповић. Јерменском председнику приказана је презентација Научно-технолошког парка и неких његових достигнућа, а било је речи и о могућности сарадње двеју земаља у сфери иновација.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала