„Рат“ на улицама и ванредно стање: Шта се деси кад поскупи гориво - сто одсто (фото, видео)

© AP Photo / Dolores OchoaПолиција јуриша на демонстранте у Киту
Полиција јуриша на демонстранте у Киту - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Еквадора Лењин Морено прогласио је ванредно стање у земљи која је паралисана штрајковима и блокадама организованим због повећања цене горива за више од 100 одсто. Бесни због поскупљења, грађани су блокирали улице и пале гуме.

У Еквадору су јуче школе биле затворене, а саобраћај је због штрајка био отежан или прекинут у више региона.

У Киту нису возили аутобуси и такси возила, а ученици су изашли на улице и придружили се другим демонстрантима који су блокирали улице и палили гуме.

​„Да би се осигурала безбедност грађана и избегао хаос, прогласио сам ванредно стање на националном нивоу“, рекао је Морено после састанка Владе.

Ванредно стање омогућава успостављање зона безбедности на територији Еквадора, суспензију или ограничавање неких права, попут слободе кретања и увођење цензуре у медије.

Такође, сада ће бити могуће ангажовање војске и полиције на очувању јавног реда.

Устав Еквадора предвиђа да те мере могу бити на снази 60 дана, а након тога продужене за још 30 дана.

​Демонстранти су се одмах након тога недалеко од зграде Владе сукобили с полицијом, гађајући полицајце камењем и „молотовљевим коктелима“. Полиција је на то одговорила сузавцем.

Грађани су бесни на Владу због укидања субвенција на дизел и гас у оквиру споразума с Међународним монетарним фондом потписаним у марту, који је довео до повећања царинских намета и до 123 одсто.

Споразумом је договорено да ММФ позајми Еквадору 4,2 милијарде долара у замену за економске реформе у периоду од три године.

Еквадор се налази у финансијским проблемима и Влада је приморана да се задужује у иностранству. Централна банка је у јулу проценила да дуг износи 36 одсто БДП-а. Морено за дефицит оптужује свог претходника на челу државе Рафаела Кореу, који је је био председник од 2007. до 2017. године.

© AP Photo / Dolores OchoaЖестоки сукоби демонстраната са полицијом у главном граду Еквадора
„Рат“ на улицама и ванредно стање: Шта се деси кад поскупи гориво - сто одсто (фото, видео) - Sputnik Србија
Жестоки сукоби демонстраната са полицијом у главном граду Еквадора

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала