Шведски план: Последњи трзај либералних фундаменталиста — убити прошлост!

© AFP 2023 / ANDERS WIKLUNDШведска, застава
Шведска, застава - Sputnik Србија
Пратите нас
Сведоци смо ревидирања историје на Балкану, али смо видели и како Пољска обележава почетак Другог светског рата без присуства представника Русије и Србије. Да ли је, ипак, Шведска направила највећи искорак намером да избаци из школа сву историју старију од 18. века?

План Шведске је, наиме, да се ученици концентришу на Холокауст, Хитлера, Други светски рат и постмодерни период с краја 20. века.

Одбор за образовање те земље предлаже да се предмет историја радикално промени, да се избаци историја старог Рима, древне Грчке и великог шведског царства, а да се више времена у образовању издвоји за питања полова, климатских промена и миграција.

Заборавити прошлост

Декан Факултета безбедности професор др Владимир Цветковић наглашава да је то на неки начин последњи трзај онога што бисмо могли да назовемо фундаменталистички либерализам.

„То је онај либерализам који се развијао последње три деценије, у коме између свих оних других ствари које се односе на тржиште, политичке односе и слично, увек провејава једна те иста мисао — ’заборавимо прошлост, окренимо се будућности‘ и даље сва демагогија која из тога следи.

Заправо је реч о томе да се по први пут, колико је мени познато, на један огољен начин жели наметнути одређени идеолошки приступ. Иако има префикс као либерална, та идеологија на један чудан начин наликује на ортодоксни комунизам који је нама добро познат, а који је такође ишао са тезом ’заборавимо прошлост, прошлост заправо почиње са нама‘“, објаснио је Цветковић.

Према његовом мишљењу, ко год је тако размишљао, заиста је отишао у прошлост и постао само један историјски фрагмент, а не нешто што је заиста плодотворно, зрело и на сваки начин делотворно у неком добром политичком смислу.

„Заборавити прошлост или потпуно потиснути прошлост, сматрати да људско време почиње са нама или такорећи од јуче са нашом непосредном прошлошћу, нешто је готово сулудо, али ми смо већ одавно ушли у једно постмодерно, чудно време које не можемо да дефинишемо“, каже наш саговорник.

© AP Photo / Stina StjernkvistИ Стокхолм је устао против глобалног загреавања
Шведски план: Последњи трзај либералних фундаменталиста — убити прошлост!  - Sputnik Србија
И Стокхолм је устао против глобалног загреавања

Сви проблеми који настају у међународним и економским односима између земаља, поготово везани за политичке и социјалне односе, потичу од тога што смо ушли у једно међувреме, оцењује Цветковић. Он сматра да је структурална криза оно што одликује модерно доба и да због тога никада нисте начисто шта ће сутра бити.

„То је статус разумевања стварности који траје већ дуже време, најмање два века, али нико никада још није успео то тако да оголи или да овако фундаменталистички представи као творци будућег програма историје у Шведској“, каже Цветковић.

Поколења за нова искушења

На питање како овакав програм може да утиче на будућа поколења, декан Факултета безбедности каже да уколико програм стварно буде спроведен, Швеђанима може да донесе само заборав властитог идентитета и утапање у такорећи „ништа“.

„Ипак, не верујем да ће било ко заиста озбиљан подржати тај програм и надам се да ће ово остати само на нивоу идеје, а да није наговештај стварне револуционарне реформе шведског образовног система“, додаје наш саговорник.

На делу је, према Цветковићевом мишљењу, аутодеструкција која вероватно самим људима који је спроводе, не изгледа тако и они сматрају да су веома модерни и да припремају поколења за нова искушења.

„За будуће генерације сва занимања која данас познајемо биће другачија, али да ће људско самопоимање бити другачије, да ће се изменити људска природа, да ће човек заборавити прошлост и гледати у будућности, да ће живети, не дај боже, у вечној савремености, а онда постајемо животиње. Оне су те које не знају за прошлост и будућност живе само сада и одмах. Уколико заиста постоје људи који пројектују такве ствари, то су монструми, али ја не верујем у ту врсту могућности и те ’ултрамега‘ теорије завере ми нису реалне, али је ово добар пример да постоје такви покушаји и тенденције“, закључио је Владимир Цветковић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала