Ко дуже живи — месоједи или вегетаријанци

© Sputnik / Павел Львов / Уђи у базу фотографијаМесо или воће, вегетаријанци, месоједи
Месо или воће, вегетаријанци, месоједи - Sputnik Србија
Пратите нас
Ако људи наставе да једу месо и шећер садашњим темпом, до 2050. године човечанство ће бити на ивици глади. Наиме, да би се избегло скоро 11 милиона превремених смрти, научници предлажу да људи ограниче конзумирање меса на 14 грама дневно, а почну да употребљавају воће, поврће, махунарке и орашасте плодове у дупло већим количинама.

Почетком 21. века неколико земаља истовремено започело је истраживање посвећено прехрамбеним навикама Европљана. Научници су 13 година посматрали скоро пола милиона људи и дошли су до закључка да црвено месо може проузроковати рак, срчане болести и прерану смрт.

Истраживачи су открили да људи који једу више од 160 грама меса дневно имају четири одсто више шанси да умру млади од особа које се ограниче на само 20 грама меса на дан.

За 13 година истраживања умро је сваки 17. добровољац. Скоро 10 хиљада њих је умрло од рака, а 5,5 хиљада од болести срца и крвних судова.

Међутим, према мишљењу аутора чланка, немогуће је за све кривити само љубав према црвеном месу. Утврђено је да су особе које су конзумирале много месних производа, биле и пушачи, гојазни и имали су нездраве животне навике.

CC0 / Pixabay / Редовна конзумација меса може узроковати канцер...
 Ко дуже живи — месоједи или вегетаријанци  - Sputnik Србија
Редовна конзумација меса може узроковати канцер...

Након неколико година, амерички истраживачи су успели да пронађу идеалну групу учесника који немају лоше животне навике. Реч је о верницима једне протестантске цркве. Истраживачи су неколико година посматрали 96 хиљада верника, од којих су већина били вегетаријанци. Ако су неки од њих и јели месо, то је било око 50 грама дневно.

За време истраживања око осам хиљада људи умрло је од различитих узрочника, док је 2,5 хиљада људи умрло од кардиоваскуларних болести.

Проблематични оксид

Анализа је показала да су месоједи умирали чешће него вегетаријанци, при чему је откривена веза између црвеног меса и превремене смрти.

Ако би се ови резултати пренели на целокупну људску популацију, онда је око 6,3 одсто раних смртних случајева изазваних било којим узроком и девет одсто смртних случајева од инфаркта и можданих удара — резултат редовне конзумације меса, истичу научници.

Штетни утицај црвеног меса на организам може се објаснити карактеристикама варења, сматрају амерички биолози.

Месо садржи холин, лецитин и карнитин, а током његовог варења се формира триметиламин Н-окид. Ова супстанца се доводи у везу са развојем атеросклерозе и кардиоваскуларних болести.

Истраживања која су спроведена на 113 добровољаца, који су се придржавали разних дијета, показали су да редовно конзумирање црвеног меса као јединог извора протеина значајно повећава триметиламин Н-оксид у крви. Добровољци који су јели само неколико грама месних производа дневно, већ након месец су имали три пута већи ниво те супстанце у крви него вегетаријанци. Након што су сви учесници студије престали да користе црвено месо, ниво триметиламин Н-оксида се знатно смањио.

Узрочник рака

Светска здравствена организација је 2015. године званично прогласила производе од говедине, овчетине и свињетине — канцерогеним. Утврђено је да редовна употреба црвеног меса може довести до рака црева и рака дебелог црева. Такође је утврђена веза између конзумирања црвеног меса и рака панкреаса и простате.

© Depositphotos.com / marischkaИпак, месо садржи и многе корисне састојке.
 Ко дуже живи — месоједи или вегетаријанци  - Sputnik Србија
Ипак, месо садржи и многе корисне састојке.

Откривено је да особе које свакодневно конзумирају 76 грама црвеног и прерађеног меса имају 20 одсто шанси више да оболе од рака црева, него особе које се ограниче на 20 грама меса дневно. Са друге стране, жене имају 35 одсто мање шансе да оболе од рака дебелог црева уколико потпуно одбаце месо.

Црвено месо — конзумирање без последица?

Према тврдњама бразилских и америчких биолога, гликолилнеураминска киселина је узрок за то што црвено месо постаје канцерогено. Ова супстанца може да се веже за шећере у људском организму и да постане део ћелија. Као резултат тога, имуни систем региструје такве ћелије као стране, па у организму започиње упални процес. То, пре свега, и повећава ризик од рака.

Са друге стране, у цревима се налазе посебне бактерије Hz136, које помоћу ензима могу да ослобађају Н-гликолилнеураминску киселину. У таквом стању она је безопасна за људе. Ако би се такве бактерије уносиле у црева у довољним количинама, на пример, у виду пробиотичких апарата, тада би се црвено месо могло конзумирати у било којој количини, без имало страха.

Превентивни ефекат меса

Ипак, не треба се у потпуности одрећи црвеног меса. Прво, многе корисне супстанце које месо садржи, на пример, витамин Б12, апсорбују се боље, него супстанце из биљака.

CC0 / Pixabay / Воће и поврће на пијаци
 Ко дуже живи — месоједи или вегетаријанци  - Sputnik Србија
Воће и поврће на пијаци

Као друго, истраживања аустралијских научника су показала да црвено месо у медитеранској исхрани смањује ризик од развоја од мултипла склерозе. Месо има превентивне ефекте захваљујући протеинима, гвожђу, калијуму, витамину Д и Б витаминима који се налазе у црвеном месу, тврде аутори истраживања.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала