Медведев: Не завидим Зеленском — шта год да уради, у САД ће побеснети

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаПредседник Украјине Владимир Зеленски на обележавању 80. годишњице почетка Другог светског рата
Председник Украјине Владимир Зеленски на обележавању 80. годишњице почетка Другог светског рата - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Украјине Владимир Зеленски се нашао између чекића америчких демократа и наковња републиканаца, зато што је обећао лидеру САД Доналду Трампу да ће истражити случај сина његовог главног супарника на следећим председничким изборима, оценио је руски премијер Дмитриј Медведев.

„Знате, ја у сваком случају могу да кажем да у овом тренутку заиста не завидим господину Зеленском, ако говоримо о односима Украјине са Сједињеним Америчким Државама“, рекао је Медведев у интервјуу за Руску државну радио-телевизију након посете Куби.

Руски премијер сматра да је Зеленски у веома сложеном положају.

„Ако настави истрагу и ако се тиме буде бавио тужилац за ког је рекао да је његов човек, тада ће се, природно, увредити демократе и рећи ће да се Украјина меша у америчке изборе, како воле да кажу Американци“, рекао је Медведев.

© Sputnik / Екатерина Штукина / Уђи у базу фотографијаДмитриј Медведев
Медведев: Не завидим Зеленском — шта год да уради, у САД ће побеснети - Sputnik Србија
Дмитриј Медведев

Ако председник Украјине буде блокирао истрагу, онда ће, према речима Медведева, на њега бити љута актуелна Трампова администрација, којој је обећао помоћ у разјашњавању разних питања.

Руски премијер сматра да је амерички политички систем прилично уравнотежен, тако да се, чак и да буде опозван актуелни амерички председник, ништа посебно критично неће догодити.

„И не само то, амерички систем је све време показивао да је потпуно одржив, током протеклих векова. И он је са изузетном жестином спроводио своје интересе широм света, за шта је добијао и одговарајуће оцене. Чини ми се зато да не треба да бринемо за њихову судбину. Све ће бити у реду код њих, а какав ће одјек то имати у другим земљама, и у истој тој Украјини, видећемо. Интересантно је то пратити“, рекао је Медведев.

Он је додао да је питање евентуалног опозива америчког председника ствар самих САД, али да је очигледно да су се и демократе и републиканци озбиљно упустили у ту причу и да је реална могућност да „канап претегне на једну од страна“.

Медији су раније пренели да је могуће да је Трамп током телефонског разговора са Зеленским тражио од њега да поведе истрагу против Хантера Бајдена, сина бившег потпредседника САД Џоа Бајдена.

Стенограм објављен крајем септембра је потврдио да је Трамп тражио од Зеленског да иницира истрагу о околностима отпуштања бившег генералног тужиоца Украјине и случаја Бајденовог сина. Зеленски је обећао да ће нови главни тужилац Украјине размотрити случај сина Трамповог главног супарника на изборима, додајући да је главни тужилац сто одсто његов човек.

Демократе тврде да је амерички председник то тражио у замену за гаранцију да ће Украјини бити упућена нова америчка помоћ, али у стенограму нема директног доказа за то.

Демократе су покренуле процедуру импичмента против Трампа у Представничком дому Конгреса САД, оптуживши га за мешање у изборе политиком дискредитације политичког противника Бајдена. Трамп негира те оптужбе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала