Протест „1 од пет милиона“: Подсећање на 5. октобар и позив на бојкот

Пратите нас
Вечерашњи протест под називом „1 од пет милиона“ у Београду најављен је као подсећање на демонстрације 5. октобра, после којих је окончана власт Слободана Милошевића, а одржан је у знаку позива на бојкот наредних парламентарних избора, преноси Танјуг.

Протест је, после шетње, завршен пред зградом РТС-а, коју су учесници демонстрација излепили налепницама на којима пише „бојкот“, како јавни сервис, према речима једног од организатора протеста Миодрага Симовића, не би на то заборавио, а у складу са тим, и на камиону са разгласом појавио се транспарент са натписом „бојкот“, као главни мото, уместо ранијег „1 од 5 милиона“.

Налепнице са натписом „бојкот“ на зграду РТС-а лепили су и Драган Ђилас и Бошко Обрадовић, а у шетњи до зграде јавног сервиса били су и Вук Јеремић, Јанко Веселиновић, Борко Стефановић и Никола Јовановић.

На почетку протеста представник иницијативе „Не давимо Београд“ Владимир Радојчић позвао је грађане да се подсете октобра 2000. године и рекао да 19 година касније нема услова за слободне изборе.

Он је позвао окупљене да потписују декларацију тог удружења о бојкоту предстојећих избора.

Радојчић је навео да њихов циљ „није рушење Александра Вучића са власти, већ слободни избори на свим нивоима“.

Симовић је, такође, рекао да је блокада Ректората учинила да та институција стане на страну студената.

Један од студената који је учествовао у блокади, Валентина Рековић, поручила је да „4. новембра Синиша Мали више неће бити доктор наука“.

„Обратила бих се представницима власти, Александру Вучићу и Ани Брнабић и посланицима који су одлучили да коментаришу универзитетска питања иако то не смеју да раде, да ли знају чега се студент све одриче да би стекао диплому и чега се све одричу родитељи да би им дете поштено стекло диплому“, рекла је Рековић.

Професор Филозофског факултета Оливер Тошковић је позвао Одбор за професионалну етику БУ да „на миру и без притисака погледа докторат Синише Малог и да без притисака чашћу потпишу одлуку“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала