Пјонгјанг: Од САД зависи да ли ћемо наставити експерименте с интерконтиненталним ракетама

© Kin CheungПјонгјанг
Пјонгјанг - Sputnik Србија
Пратите нас
Специјални изасланик Министарства иностраних послова Северне Кореје Ким Мон Гил изјавио је да од САД зависи да ли ће Пјонгјанг наставити експерименте са испаљивањем интерконтиненталних балистичких ракета, пренела је јужнокорејска информативна агенција „Јонхап“.

„Јасно смо изразили свој став. Прекидање нуклеарних испитивања и лансирања интерконтиненталних балистичких ракета, ликвидација нуклеарног полигона на северу земље, враћање посмртних остатака америчких војника — ми смо први направили кораке ка денуклеаризацији и изградњи поверења. Ако САД искрено одговоре на то, моћи ћемо да пређемо на следећу етапу, на озбиљно разматрање мера за денуклеаризацију“, рекао је севернокорејски дипломата.

Раније је саопштено да су радни преговори Пјонгјанга и Вашингтона, одржани 5. октобра у Стокхолму, пропали.

„Разочарани смо због тога што САД нису ништа изнеле на преговарачки сто. Сада су САД одговорне за наставак преговора“, рекао је Ким Мон Гил након састанка.

Делегација Северне Кореје, на челу са специјалним изаслаником Ким Мон Гилом, и америчка делегација, коју је предводио специјални представник за Северну Кореју Стивен Биганан, учествовале су на радним преговорима у Стокхолму, први пут после фебруарског самита у Ханоју.

Како наводи јужнокорејска новинска агенција „Јонхап“, главни преговори су били усредсређени на то да се постигне напредак у реализацији Споразума постигнутог током првог самита САД-Северна Кореја у Сингапуру, у јуну 2018. године.

Споразум укључује комплекс обавеза за успостављање нових билатералних односа, постизање чврстог и стабилног мира и рад на потпуној денуклеаризацији Корејског полуострва.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала