Смењена хрватска председница Одбора за националне мањине због ― „Србе на врбе“

CC0 / пиксабеј / Чекић
Чекић - Sputnik Србија
Пратите нас
Надлежни у ријечкој градској управи захтевају смену функционерке Ивоне Милиновић из ХДЗ-а, због изјаве да Ријеци не требају врбе, јер је ту мали проценат Срба, већ можда селима у Далмацији, где Срба има 30-40 одсто.

Одбор за избор, именовања и разрешења Градског већа Ријеке одржао је хитну седницу поводом изјава Ивоне Милиновић у емисији на Јутјубу.

„Након срамотног случаја говора мржње, чиме је председница Одбора за националне мањине Ивона Милиновић осрамотила и себе и цело Градско веће, упућен је у процедуру Градском већу предлог за њено разрешење“, саопштио је одбор.

Одбор је речи Милиновићеве оценио као хушкачке, речи којима нема места у јавном простору.

„Без обзира на накнадно извињење и релативизацију оног што је изговорила, посланица мора да одговара за своје поступке, поготово из разлога што јој то није први пут", стоји у саопштењу.

Милиновићева већ имала „жути картон“

Додаје се како је „посланица ХДЗ-а већ добила жути картон Одбора за избор и именовања прe нешто мање од годину дана, када је усвојен једногласни закључак да се од ХДЗ-а затражи да упозори Милиновићеву како својим иступима на друштвеним мрежама омаловажава све припаднике националних мањина“.

„Радило се о њеном изједначавању италијанске мањине са фашистима у јавним наступима, као и о изјави према којој је заменика приморско-горанског жупана из реда српске мањине назвала непријатељем којег треба ухапсити или депортовати из Хрватске“, наводи се у саопштењу.

Ивона Милиновић је, гостујући у емисији на Јутјубу, коментарисала стихове песме навијачке групе Торцида: „Шугава Ријеко, пуна си Срба, не брини, Ријеко, има још врба“.

„Људи треба да знају да у Ријеци постоји 6,5 посто Срба. Дакле, нама не требају никакве врбе. Можда по неким другим селима у Далмацији, где их има 30-40“, рекла је Ивона Милиновић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала