Шта у Србију доносе Ердоган и 200 турских привредника

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLАлександар Вучић у Турској
Александар Вучић у Турској - Sputnik Србија
Пратите нас
Турска, чији председник Реџеп Тајип Ердоган у понедељак долази у посету Београду, показала се као поуздан привредни партнер Србије, а озваничење почетка радова на ауто-путу Београд-Сарајево знак је спремности турских улагања и у капиталне инфраструктурне пројекте каквих до сада није било.

Председник Турске након две године долази у посету Србији и то у години када се обележава 140 година успостављања дипломатских односа између двеју земаља. Током посете биће положен камен-темељац за изградњу ауто-пута Београд-Сарајево и реконструкцију пута Нови Пазар-Тутин, а посета Ердогана је прилика и да се додатно афирмише рад шест фабрика, турских инвестиција у Србији које већ функционишу. Реч је о погонима у Владичином Хану, Лесковцу, Прибоју, Крагујевцу, Краљеву и Житорађи.

Привредник, доскорашњи копредседник турско-српског пословног савета, Александар Међедовић сматра да видљиви резултати најбоље говоре о досадашњој привредној сарадњи.

Размена повећана 4,5 пута

Када је робна размена у питању, она је за протеклих девет година повећана 4,5 пута. На основу података о вредности овогодишње размене закључно са јулом, у Привредној комори Србије процењују да ће она на крају године достићи 1,2 милијарде евра.

Од 2010. до почетка ове године турске инвестиције су износиле 135,1 милион евра. У Србији послује 151 предузеће у којима је више од 50 одсто капитала у турском власништву, а највише је улагано у текстилну, ауто-индустрију, као и у машински и прехрамбени сектор.

© Tanjug / Димитрије ГолВучић и Ердоган на Пословном форуму
Шта у Србију доносе Ердоган и 200 турских привредника - Sputnik Србија
Вучић и Ердоган на Пословном форуму

„Што се тиче генералне перцепције, Турска се све више схвата као партнер као што су и Русија, Кина и ЕУ, које су већ заузеле ту позицију. Један део чине инвестиције у производњу и отварање значајног броја радних места у Србији, посебно у неразвијеним подручјима, али и широм Србије“, констатовао је Међедовић.

Капиталне инвестиције

Све те инвестиције су поуздане и добро раде, истиче овај привредник, пореклом са наших простора, који живи и ради на релацији Берлин-Истанбул. Да су том сарадњом задовољни и турски партнери, види се, каже, и по томе што се договарају нови послови.

„Што се тиче капиталних инвестиција као што је почетак радова на ауто-путу Београд-Сарајево, то се до сада није дешавало. Турска није улагала у инфраструктурне пројекте у Србији и то је први такав корак. На микроекономском нивоу то је позитивно, јер ко год дође у неразвијену државу и улаже у инфраструктуру, добро је када хоће да помогне да се та држава развија“, оценио је саговорник Спутњика.

Сагледавајући макроекономски ниво, он је указао на потешкоће Турске због кризе домаће валуте у односу на долар и евро у претходних годину и по дана, али је и оценио да се, упркос томе, Турска показала као поуздан партнер других држава када су у питању заједнички капитални пројекти. Он зато гаји оптимизам и када је у питању изградња ауто-пута Београд-Сарајево, чији ће камен-темељац бити положен у Сремској Рачи током Ердоганове посете.

Међедовић је указао и на новину у привредној сарадњи двеју земаља, која се односи на сектор услуга и покретање малих предузећа.

„Интересантно је да све више турских привредника долази да живи у Србију. То је генерација младих турских предузетника којима се живот у балканској метрополи чини примамљив и овде гледају да покрену свој бизнис, пре свега мала предузећа. Доста долазе и извођачи грађевинских радова и траже активно партнерство са српским извођачима који доживљавају тешкоће јер имају одлив радне снаге у иностранство“, указао је саговорник Спутњика.

Стиже и 200 привредника

Он посебно скреће пажњу на то да сарадња са Турском није једносмерна улица и да постоји много могућности за српске привреднике у Турској.

© Sputnik / Александр Поготов / Уђи у базу фотографијаТекстилне фабрике најчешће тирске инвестиције
Шта у Србију доносе Ердоган и 200 турских привредника - Sputnik Србија
Текстилне фабрике најчешће тирске инвестиције

„Ту, нажалост, морам да констатујем да се српска привреда показала као релативно инертна. Немамо ниједну српску инвестицију у Турској, а ни извозно оријентисани привредници нису се показали као веома активни. Турска је тржиште од 80 милиона људи, а Србија је буквално у њиховом предграђу, на мање од хиљаду километара од њега. Све што се производи у Србији, од уља, хемије, петрохемије, електронских делова, разних компонената, све што ми производимо за друге купце широм света, можемо да продајемо у Турској“, тврди овај привредник који је годинама укључен у српско-турску привредну сарадњу.

То је, како каже, ствар стратегије — колико смо спремни да уложимо у освајање турског тржишта, што је дугорочан процес, као и у случају освајања сарадње са Кином, Русијом, Индијом.

Међедовић је изразио наду да ће те потенцијале препознати нове економске снаге, попут оних који оснивају стартап фирме или су из сфере дигиталне индустрије.

За то, али и све друге идеје прилика ће бити пословни форум, јер са Ердоганом у посету Србији долази и око 200 привредника из Турске.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала