Ердоган и Трамп разговарали о зони безбедности у Сирији

© AP Photo / Pablo Martinez MonsivaisПредседник САД Доналд Трамп и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган у Белој кући у Вашингтону
Председник САД Доналд Трамп и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган у Белој кући у Вашингтону - Sputnik Србија
Пратите нас
Председници Турске и Сједињених Америчких Држава Реџеп Тајип Ердоган и Доналд Трамп разговарали су телефоном о планираној зони безбедности на северу Сирије, саопштила је администрација турског председника.

„Наш председник је данас разговарао телефоном са Доналдом Трампом. Упоредо са билатералним питањима, стране су размениле мишљења о планираној зони безбедности на северу Сирије источно од Еуфрата. Ердоган је нагласио потребу за стварањем зоне безбедности како би се уклониле терористичке претње од стране Радничке партије Курдистана и снага самоодбране сиријских Курда, као и за стварање услова за повратак сиријских избеглица кући“, наводи се у саопштењу.

Такође се додаје да је Ердоган изразио Трампу забринутост што „амерички војни званичници не испуњавају договоре постигнуте између Турске и Сједињених Америчких Држава“ о Сирији.

У саопштењу Ердогановог кабинета наводи се и да ће турски председник у новембру посетити Вашингтон на Трампов позив.

Ердоган је раније изјавио да би наредних дана могла бити донета одлука о турској операцији на северу Сирије источно од Еуфрата. Он је додао да ће циљ операције бити чишћење сиријске територије на граници са Турском од снага самоодбране сиријских Курда, стварање зоне безбедности и прихват сиријских избеглица у Турској.

Раније су у Анкари завршени турско-амерички преговори за стварање зоне безбедности на северу Сирије источно од Еуфрата. Министарство одбране Турске саопштило је да су Анкара и Вашингтон постигли договор о стварању координационог центра за заједничке операције и планирану зону. Ердоган је истовремено изјавио да ће Анкара започети операцију против курдских снага које контролишу овај регион уколико Сједињене Америчке Државе буду одуговлачиле са формирањем зоне безбедности.

Званични Дамаск категорички се успротивио турско-америчком споразуму, јер, према речима сиријске владе, он представља грубо кршење суверенитета и територијалног интегритета Сирије и грубо кршење принципа међународног права и Повеље Уједињених нација.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала