ЕУ раздваја Македонију и Албанију

© AP Photo / Boris GrdanoskiАлбанци на протесту у Скопљу - архивска фотографија
Албанци на протесту у Скопљу - архивска фотографија - Sputnik Србија
Пратите нас
Немачка предлаже раздвајање Северне Македоније и Албаније у процесу европских интеграција, као покушај да се постигне компромис између свих земаља чланица ЕУ 15. октобра, када ће се одлучивати о додели датума за почетак преговора тих земаља о чланству у ЕУ, преноси Танјуг, позивајући се на Ројтерс.

Агенција наводи да су могуће две опције — једна је да се поставе додатни услови пре почетка преговора, а друга је да се одвоје Северна Македонија и Албанија.

На основу плана, који је предложен ове недеље министрима 28 земаља чланица ЕУ, који треба да разговарају средином октобра о питању доделе датума за преговоре ЕУ са Северном Македонијом и Албанијом, могућ је компромис између оних који покушавају да приближе Балкан Унији и оних који пружају отпор, попут Француске, Холандије и Данске.

Ројтерс подсећа да је Немачка пре две недеље гласала за почетак преговора ЕУ са Северном Македонијом и Албанијом, али са додатним условима за Тирану.

У нацрту закључака Савета министара предлаже се да Северна Македонија почне преговоре крајем ове године, али не и Албанија.

Како се наводи, „имајући у виду да је постигнут напредак, ЕУ је одлучила да почне приступне преговоре са Северном Македонијом“, и додаје да ће прва међувладина конференција бити одржана до краја 2019. године.

Ројтерс додаје да, иако је у нацрту закључака иста реченица постојала и за Албанију, она је одстрањена у последњој верзији и не предвиђа се датум за прву међувладину конференцију са Тираном.

Уместо тога, набраја се неколико услова из домена правосуђа и борбе против корупције, које Албанија треба да испуни.

Један дипломата за Ројтерс каже да ће усвајање ових закључака зависити од Француске, о чему ће француски председник Емануел Макрон лично одлучивати.

У тексту се наглашава да је Холандија, као земља која има велике резерве према проширењу, више наклоњена Северној Македонији по питању добијању датума, него Албанији.

Иако је предвиђено да се одлука усвоји 15. октобра у Луксембургу, није искључено да се питање пребаци на ниво Самита шефова држава и влада, где ће немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон покушати да постигну компромис.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала