Грађани КиМ бирају посланике за парламент

Пратите нас
Гласање на ванредним парламентарним изборима на Косову и Метохији почело је јутрос у седам сати.

У једном од осам бирачких центара у Средњој техничкој школи „Михаило Петровић Алас“ у Северној Косовској Митровици гласање је почело на време, тачно у седам сати, и засад протиче без проблема.

Грађани Северне Митровице гласаће на 27 бирачких места, а право гласа има укупно 22.457 уписаних бирача.

Они су распоређени у седам бирачких центара, унутар којих се налази 27 бирачких места, од чега су два приватна објекта, а остало су школе.

Грађани на КиМ данас бирају 120 посланика за парламент у којем је 10 посланичких мандата загарантовано Србима, а 10 осталим националним мањинама на Космету.

На изборима учествује укупно 25 листи, од којих четири представљају српску заједницу, а то су Српска листа, Партија косовских Срба из Лепосавића, коалиција Слобода са седиштем у Грачаници и Самостална либерална странка из Грачанице.

Према косовским законима, гласа се за жељеног кандидата, а сваки грађанин са правом гласа има право да заокружи највише пет од понуђених кандидата на листи.

Према подацима Централне изборне комисије (ЦИК), укупан број бирача на КиМ је 1.937.868, а за изборе је одштампано 1.801.800 гласачких листића.

Према првим информацијама из Изборне комисије за север Митровице, избори засад протичу у најбољем реду.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала