У Украјини протести против „Штајнмајерове формуле“

© REUTERS / VALENTYN OGIRENKOДемонстранти на протесту против Штајнмајерове формуле у Кијеву
Демонстранти на протесту против Штајнмајерове формуле у Кијеву - Sputnik Србија
Пратите нас
У више од 20 украјинских градова одржани су митинзи против „Штајнмајерове формуле“ о Донбасу, преноси телевизија „Прјамој“.

Око десет хиљада противника споразума окупило се на главном тргу Кијева — Мајдану, а затим запалило бакље и у колони се упутило ка канцеларији Владимира Зеленског. Демонстранти су тражили да председник „не пређе црвену линију“ током решавања сукоба на истоку земље.

у Харкову је на протест изашло више од 500 људи. Демонстранти су упутили апел регионалном савету да се одржи ванредна седница, како би локалне самоуправе изнеле своје мишљење о договореној „Штајнмајеровој формули“.

​Скупови су такође одржавани у Лавову, Одеси, Ужгороду, Николајеву, Херсону, Мариупољу, Тернопољу, Ровну, Хмељницком, Кропивницком, Дњепру (бивши Дњепропетровск) и у другим градовима.

​„Штајнмајерова формула“

Протестне акције у Украјини почеле су 2. октобра, дан након што је Зеленски објавио о сагласности са „Штајнмајеровом формулом“.

„Она подразумева одржавање избора на територијама које нису под контролом Кијева у Доњецкој и Луганској области, у складу са Уставом Украјине, након чега би требало да на снагу ступи Закон о специјалном статусу Донбаса, уколико посматрачи ОЕБС-а констатују да су избори одржани према стандардима организације“, изјавио је шеф украјинске државе.

Документ ће израдити Врховна рада и о њему ће се јавно расправљати.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала