Владу у Приштини неће формирати три победничке партије, већ четврти играч

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIАљбин Курти
Аљбин Курти  - Sputnik Србија
Пратите нас
Политичке странке Самоопредељење Албина Куртија, Демократски савез Косова (ЛДК) Исе Мустафе и Демократска партија Косова (ПДК) Кадрија Веселија, прогласиле су победу на превременим парламентарним изборима на Косову.

Српска листа на овим изборима освојила је победу у свим српским срединама. 

Ко ће бити власт на Косову? Шта овако успостављена победа албанских странка значи за Србе и наставак дијалога са Приштином?

Саговорници Спутњика политички аналитичар са Косова Драко Димитријевић и Демо Бериша кажу да ће о томе ко ће од Албанаца сутра сести у премијерску фотељу одлучити странци.

Димитријевић каже да и поред тога што по тренутним резултатима владу у Приштини могу да формирају „Самоопредељење“ странка Исе Мустафе, не верује да у тој влади неће седети и ПДК, то јест, Весељи. 

Победа али..

„Српска листа ће добити по свему судећи свих десет мандата а могуће и један више, што је апсолутна победа. Међутим, остаје да се види ако Курти буде један од коалиционих партнери у овој влади да ли ће Српска бити део владе јер су из Самоопредељења више пута најављивали да то може бити било ко из српске заједнице. Сви знамо да они имају радикалне ставове и према косовском питању и према мањинским заједницама,“ каже Димитријевић.

С друге стране, он додаје да је Српска освојила довољно гласова да ће имати довољну тежину да би преговарала са будућом владом у Приштини.

Ни Османи ни Курти

По његовим речима, највеће шансе да буде будући премијер има Вљоса Османи, кандидат из странке Исе Мустафе, али наглашава да су разлике у гласовима мале и да треба сачекати коначне резултате.

© AP Photo / Visar KryeziuПристалице Аљбина Куртија
Владу у Приштини неће формирати три победничке партије, већ четврти играч - Sputnik Србија
Присталице Аљбина Куртија

Бериша  не мисли да би Османијева била добар избор за премијера посебно не ако се тиче наставка преговора са Београдом.

„Аљбин Курти и Вљоса Османи су рекли да ће онај ко буде победник на изборима добити мандат. Али занимљива је изјава Весељија који је рекао да ће, ако не добије на изборима, поднети оставку. С обзиром да је Османијева рекла да неће у коалицију са Весељијем, мислим да ће пресудну реч о томе ко ће чинити приштинску власт дати четврти играч — америчка амбасада,“ сигуран је Бериша.

Бериша такође каже да постоји велика могућност да свако са сваким ту направи већину, односно да све три странке буду у влади.

А Пацоли…

„Мандат за састав владе ће  добити победник на изборима или онај ко ће моћи у року од 15 дана да обезбеди потребну већину од 61 посланика у Парламенту. Тренутно нико од њих не може сам то да обезбеди тако да ће морати да сарађују, осим ако се не промени нешто у пласману партије Фатмира Љимаја и Беџета Пацолија. У том случају, звисиће од тога коме ће се они приклонити“, каже Бериша.

Он подсећа да је идеја албанских странака да сами, без Српске листе, формирају власт, и због тога верује да ће ове три албанске странке наћи заједнички језик.  

Из ЛДК су одбили да одговоре на питање са којом партијом ће ићи у постизборну коалицију али су поновили да то сигурно неће бити ПДК".

Према подацима излазних анкета, прва два места деле Демократски савез Косова и Самоопредељење са 30 одсто добијених гласова. На трећем месту је Демократска партија Косова са 22,28 одсто гласова, следе их Алијанса за будућност Косова Рамуша Хардинајау у коалицији са Социјалдемократском партијом Косова, са 10,58 одсто гласова.

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала