Курди: Русија је дужна да нас заштити од Турака

© Baderkhan AhmadТурске снаге патролирају у "зони безбедности" на сиријској страни границе са Турском
Турске снаге патролирају у зони безбедности на сиријској страни границе са Турском - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија и Дамаск су дужни да заштите територије које се налазе под контролом сиријских Курда од турске инвазије, рекао је Бадран Џакурд, саветник из Аутономне администрације севера и истока Сирије (AANES).

„Русија и Дамаск би требало да преузму на себе одговорност када је реч о заштити нашег региона од напада Турске, јер ће то такође угрозити интересе Русије“, рекао је Џакурд.

Он је нагласио да су они увек веровали у важност озбиљног дијалога са Дамаском, као и да ће увек бити отворени за кораке који воде ка остварењу тог циља.

„У томе би Русија могла играти улогу и ми верујемо да ће то бити од изузетно великог значаја“, додао је Џакурд.

Према његовим речима, они ће дати све од себе да заштите територију и народ од било каквих напада.

„Надамо се да ће Русија успети да одигра своју улогу у обнављању дијалога за решавање сиријске кризе, а ми смо спремни да у те сврхе обновимо дијалог са Дамаском“, оценио је саговорник.

Такође је додао да недавна одлука америчког председника Доналда Трампа не доприноси напорима који су усмерени на постизање мира и борбу против тероризма.

Према његовим речима, то показује да су „два НАТО савезника постигла споразум како би сачували своје интересе због свог стратешког савеза, упркос несугласицама међу њима“.

„Почетак било каквог рата у нашем региону имао би катастрофалне последице за све стране. То неће утицати само на Курде, него и на постојање других заједница, као што су Асирци и Јермени, али и Арапи“, нагласио је Џакурд.

Он је оценио да ће Турска искористити радикалне групе, како би дошло до међуверског сукоба.

Џакурд је такође додао да претњу представљају и хиљаде припадника терористичке организације ДАЕШ и њихове породице.

„Турска инвазија ће угрозити интегритет Сирије, јер Турска заузима многе области Сирије, као што су Ал-Баб, Африн, Идлиб и Џерабулус“, закључио је Џакурд.

Раније је из Вашингтона саопштено да Оружане снаге САД неће учествовати у војним операцијама Турске на северу Сирије. У извештају Беле куће, који је објављен након телефонског разговора између председника Турске и САД, такође се наводи да ће Турска бити одговорна за све милитанте ДАЕШ-а који су заробљени у последње две године, након што су САД поразиле терористичку групу.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган такође је саопштио да америчка војска напушта север Сирије, где Турска планира да спроведе војну операцију против курдских формација.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала